Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå

Ingen bråstopp i seilbåtmarkedet

Ingen bråstopp i seilbåtmarkedet

– Det er langtfra noen bråstopp i båtmarkedet. Det slår SEILmagasinets ekspert på forbruker-statistikk, Arve Halseth fast etter å ha sett på de ferskeste tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Norske båtprodusenter har slitt i 2008, noe som har fått oppmerksomhet i mediene. Flere av produsentene har permittert mange ansatte og Scand Boats er gått konkurs.

– Er dette indikasjoner på at det er bråstopp i båtmarkedet?

– Nei, mener Arve Halseth.

SEILBÅTMARKEDET. – Statistisk sentralbyrå publiserer hver måned statistikk for import av seilbåter som er større enn 7,5 meter som publiseres av Statistisk sentralbyrå. De siste årene har importen vært rekordhøy med over 800 nye importerte seilbåter hvert år. 2006 og 2007 var klare toppår, og nivået var nesten det dobbelte av importen i perioden 2000 til 2002. Tallene for 2008 er så langt noe lavere enn nivået de foregående årene. Hvis nivået holder seg ut året vil importen havne på 750 nye båter i markedet i inneværende. Det er følgelig langt fra noen bråstopp i markedet, mener han.

MOTORBÅTMARKEDET. Heller ikke statistikken for motorbåter mener han røper at det er bråstopp i markedet.

– Men som for seilbåtene er nivået noe lavere enn under toppårene 2006 og 2007, med nedgangen er på ingen måte stor nok til å karakteriseres som en bråstopp i markedet. Nyhetene om at de norske motorbåtprodusentene sliter kan nok derfor ikke henføres til et sterkt fall i markedet, sier han.

FORBEHOLD. Arve Halseth reserverer seg imidlertid litt og tar et lite forbehold:

– Statistikken er basert på hvor mange båter som fortolles inn i landet, noe som betyr at det er et etterslep mellom selve båtsalget og måletidspunktet for statistikken. Og fordi det kan være lang leveringstid på båtene, vil det kunne ta litt tid fra det skjer større endringer i markedet – til det manifesterer seg i importtallene.