Nytt utstyr

AIS gir fattigmannsradar

AIS gir fattigmannsradar

Med en AIS-mottager koblet til kartplotteren eller navigasjonsprogrammet på PCen kan du se hvor alle de større fartøyene i området befinner seg. Et eksempel på en slik billig mottager er Nasas AIS Engine 2.

Publisert Sist oppdatert

AIS kalles av noen for «fattigmannsradar». Det er relativt rimelig funksjon, som – omtrent som på en radar – kan vise hvor andre fartøyer befinner seg, men bare de fartøyene som har en AIS-sender om bord. Det gjelder først og fremst større fartøyer, men etter hvert har også flere og flere småbåter fått AIS-transpondere som sender fra seg posisjonen.

I tillegg til å vise posisjon, kan også AIS-objektenes navn, kurs, fart – og annen informasjon – vises. NASA Marine er en kjent produsent av elektronikk til markedet for fritidsbåter. Deres produkter er ofte prisgunstige.

Så også for denne AIS-mottageren – for klasse A og B – som komplett koster 2700 kroner.

Den må kobles til en egen VHF-antenne, eller til VHF-radioens eksisterende antenne (hvis du har en slik om bord) via en antenne-splitter. Den må også kobles til båtens 12 volt batteri. Mottagerens NMEA-utgang kobles til en PC eller en plotter som har mulighet for å vise AIS-objekter. Lysdioder viser «maskinens» status.