Ny teknologi for store batterier

For første gang: Lithium-batterier for båt

For første gang: Lithium-batterier for båt

I følge en pressemelding hevder det nederlandske firmaet Mastervolt å ha utviklet det aller første praktisk anvendbare Lithium-Ion (Li-Ion) batteriet for bruk i båt.

Publisert Sist oppdatert

Det skal være mindre og lettere, og ha tre ganger så lang levetid som de bly-batteriene vi bruker i dag.

Li-Ion-batterier har fått en enorm utbredelse i mye forbruker-elektronikk, som mobiltelefoner, kameraer og laptop PCer. Fordelen med denne batteri-typen er at det per vektenhet kan lagre en energi som er mange ganger større enn for andre batterier.

Mastervolts Li-Ion batterier er lagd slik at de direkte kan byttes ut med båtens eksisterende batterier. Med den samme fysiske størrelsen har de en kapasitet (i Ah) som er mange ganger større i forhold til syre-bly-batteriene.

I følge produsenten inneholder de et system som skal sikre riktig opp- og utladning. Mens bly-batteriene ikke bør lades ut mer enn 50% før de bør lades opp igjen, skal de nye batteriene kunne tåle 80% utlading.

Selv om batterienes levetid går tre-gangen i forhold til  konvensjonelle batterier, vil nok det samme gjelde for prisen – minst. De norske prisene er ennå ikke fastsatt.