EGNOS er operativt

Nå skal GPSen bli enda mer nøyaktig

Nå skal GPSen bli enda mer nøyaktig

Norsk Romsenter melder at fra 1. oktober ble den åpne tjenesten i EGNOS operativ. Det skal gi hele Europa en bedre GPS-nøyaktighet.

Publisert Sist oppdatert

Bedring i navigasjonsnøyaktigheten skal kunne oppnås hos alle med GPS-mottagere med innebygd EGNOS-funksjonalitet. Det gjelder de fleste navigasjonsmottagere og kartplottere. Dette er en gratis tjeneste.

Systemet skal også – innen seks sekunder – kunne varsle om at det er noe feil på de vanlige satellitt-signalene, men det er uklart om dette kan registreres på vanlige GPS-mottagere.

TRE GEOSTASJONÆRE SATELLITTER. Systemet består av transpondere montert i tre geostasjonære satellitter som står (stille) over det østre Atlanterhavet og Europa, som igjen har forbindelse med et nettverk av rundt 40 bakkestasjoner og fire kontroll-sentre. Bakkestasjonene mottar signaler fra de vanlige GPS-satellittene.

Informasjon om nøyaktighet og pålitelighet i GPS-signalene sendes så tilbake til EGNOS-satellittene, som videresender dem til brukerne.

NØYAKTIGHET 2 METER. Ved hjelp av de mottatte EGNOS-signalene blir det så mulig for vanlige navigasjonsmottagere å beregne en posisjon med en nøyaktighet ned til to meter. Uten EGNOS vil nøyaktigheten ligge mellom 15 og 20 meter.

I Norge har vi fem EGNOS-stasjoner: Tre på fastlandet, en på Jan Mayen og en på Svalbard. Sammen vil de bidra til at navigasjonssikkerheten og GPS-ytelsen i våre nordområder blir mye bedre enn før. EGNOS vil bli det fjerde systemet i verden som er skrudd sammen for å bedre GPS-signalene.

USA har sitt WAAS-system som dekker Nord-Amerika. India har GAGAN.

MEN... EGNOS har vært annonsert som «ferdig» så mange ganger tidligere, at mange har tvilt på om systemet noen gang kom i drift. Jeg vet ikke hvor mange år siden det skulle ha vært operativt, men det er ganske mange. I denne tiden har det også vært rapportert av noen at EGNOS-signalene i enkelte tilfeller har forværret nøyaktigheten i GPSene.

Fremdeles sier Norsk Romsenter at «EGNOS står foran i underkant av et års tid med sertifisering og testing sentralt, før nasjonale myndigheter går i gang med sine sertifiseringer» – så vi får vente og se om det funker denne gangen.

Heldigvis er det ikke avgjørende – for oss seilere – om posisjonsnøyaktigheten på GPSen er 2 eller 20 meter. Det er fordi sjøkartenes nøyaktighet ofte er langt dårligere.


Alt innhold på www.seilmagasinet.no er opphavsrettslig beskyttet – © SEILmagasinet. 
SEILmagasinet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. SEILmagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.