RM 1060

Med stjernene i sikte

Med stjernene i sikte

Hva med å sitte lunt og godt i salongen og kikke opp på stjernehimmelen?

Publisert Sist oppdatert

Det kan du utmerket godt gjøre om bord i RM 1060 – årets nyhet fra det franske verftet RM Yachts som blir presentert under båtutstillingen i Paris, som pågår frem til 13. desember.

GLASSFLATE OVER DEG. I forkant av overbygget er det innfelt en stor glassflate som velver seg over salongen; litt på samme måte som da Peugeot lanserte glasstak på sine biler for noen år siden. Der du sitter i salongen har du himmelen rett over deg, pluss at det store glassfeltet, sammen med de store vinduene i sidene til overbygget, gir deg god oversikt over alt annet som skjer ute rundt båten.

RM 1060 er på samme måte som sine større og mindre RM-søstre, bygd i finér  og har knekkspant. Du kan velge om du vil ha to sidestilte L-kjøler og ett ror – eller en T-kjøl og to ror. Sistnevnte versjon vil nok nordmenn flest være mest familiær med.

OFFSHORE. RM-båtene skiller seg fra de fleste andre båter når man kommer under dekk, der det er malte flater og en «offshore-atmosfære» under dekk.

Innredningen er åpen, og det er lagt vekt på å skape løsninger som fungerer også når man er underveis. Blant annet er båten utstyrt med noe så «gammeldags» vidunderlig som loskøyer med lebrett ute i borde bakom salongbenkene.

KRYPINN. Forenom salongen er det et krypinn for to; en «lugar» du må krabbe inn i via salongen, og den kan du stenge av ved hjelp av en gardin eller som tilfellet var i utstillingsbåten i Paris: En persienne. I denne lugaren, som trolig vil være et elsket sted for barn og ungdom, men ikke fullt så attraktivt for eldre med stiv rygg, er det hyller langs skrogsiden og to små skap.

For den eldre garde vil dobbellugaren aktenom byssa være å foretrekke. På motsatt side er det et relativt rommelig toalett og fortsetter du gjennom det kommer du til RM-båtenes varemerke: Et skikkelig rom for tekniske installasjoner og annet tilhørende utstyr. Det er et dedikert rom for alt som har med mekking å gjøre.

STOR BYSSE. Kartbordet er stort og sammen med byssa befinner det seg på et opphøyet nivå under dekk. Det gjør sikten ut enda bedre og er en tilsiktet funksjon: Seiler du alene eller er på vakt alene har du full oversikt ut selv om du skulle ta deg en tur under dekk for å koke en kopp kaffe eller ta en kikk i kartet eller PCen. I det hele tatt er RM 1060 gjennomsyret av detaljer og løsninger som skal fungere når båten seiles.

MODERNE. Ute i cockpiten er genuavinsjene trukket inn mot midten av båten i le av overbygget. Rormannen har rorkult og begge skjøtene er innen rekkevidde. Overbygget er nokså høyt og en prøvesitt ved roret bærer bud om en fin rormannsplass, men at du må strekke litt hals for å se over overbygget.

Konstruktøren, Marc Lombard, har skapt en moderne bred båt som har et litt butt forskip som trolig har mye bæring. Linjene i skroget er plane, og de etterlater et inntrykk av at RM 1060 er en båt som kan gå unna med akterlig vind.

Se data og flere bilder i SEILbåtutstillingen.no.