J/108

Senkekjølsversjon av J/109

Senkekjølsversjon av J/109

Har du et behov for å ta deg inn på grunnt vann, men likevel vil ha en seilbåt der seilegenskapene er prioritert?

Publisert Sist oppdatert

Den nye modellen J/108 er en senkekjøl-utgave av J/109. Skrog og innredning er mer eller mindre likt, men J/108 har en grunn kjøl som stikker kun 1,25 m dypt. Under den kan det imidlertid felles ned et kjølblad som gir båten et dyptgående på 2,10 m; det samme som J/109 har med sin faste kjøl.

Verftet sier at selv med kjølbladet innfelt skal båten kunne krysse brukbart, hvilket betyr at J/108 er en båt som vil kunne seiles inn i de grunneste viker og havneplasser. Kjølsystemet er det samme som den mindre modellen J/95 har.

Båten er utstyrt med to ror og ett stort ratt. Båten er ikke spesielt bred akter, så de to rorene er valgt for at rorene skal harmonere med kjølens dyptgående. Rormannen har mye god tumleplass aktenom rattet. Storseilet har tysker-haling til storseilet, som kan nås av rormannen.

Baugsprydet er fastmontert, og det skal tåle et ekstra «flying» forseil på rull satt på baugsprydet forenom forstaget – eller en gennaker.

Et forholdsvis høyt overbygg gir romslighet under dekk. Innredningen er uten noen særheter; den må tåle karakteristikken tradisjonell. Forut er det en dobbellugar, salongbordet er stort  mellom de to langsgående sofaene og byssa er arrangert i vinkel. Akter til babord er det nok en dobbellugar.

J/109 er kjent for å være en harmonisk båt med gode seilegenskaper, og i følge verftet skal ikke løsningene J/108 svekket dette imaget. Snarere tvert imot: Med senkekjøl-løsningen vil båten kunne tilby nye muligheter for dem som vil inn på grunnt vann.