Søk i arkivet

Kjell Inge Røkkes drømmebåt på vannetVerdens nest største sloopriggete seilbåt

Med sin 83 meter høye mast som skal bære 2400 kvm seil, blir den nye 66 m (217 fot) lange seilbåten til Kjell Inge Røkke verdens nest største sloopriggete seilbåt.

Båten forlot nylig (3. mars) produksjonshallene til det nederlandske verftet Vitters i byen Zwartsluis. Derifra la den ut på en 18 timer lang lektertur til Harlingen der båten ble sjøsatt og rigget. En av Nederlands aller største kraner måtte rekvireres for å sette den 83 meter høye masten på plass. Masten er bygd av karbonfiber og skal veier 14 000 kg.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

PÅ PLASS: Masten settes på plass om bord i Kjell Inge Røkkes nye seilbåt.


VERDENS NEST STØRSTE. Båten, som ennå ikke har noe kjent navn, er den største båten superyacht-verftet Vitters noensinne har bygd, og i følge Wikipedias liste over verdens største seilbåter, vil Røkkes båt bli verdens 8. største seilbåt og være verdens nest største sloop-riggete seilbåt (båt med en mast). Den største er MIRABELLA V som ble sjøsatt i 2004.

Se Wikipedias liste over verdens største seilbåter
Se bilder av verdens største seilbåter

HEMMELIGHETSKREMMERI. Det har vært – og er – mye hemmeligehtskremmeri rundt Røkkes båt. Båten fugurerer ikke på Vitters egne hjemmesider, ei heller hos konstruktøren, Dubois Naval Architect, eller interiørdesignernes, Redman Whitley Dixon, hjemmesider. SEILmagasinets egne anstrengelser for å få opplysninger om båten har ikke ført frem, og dagnes utgave av Aftenposten bekrefter at heller ikke landets største avis har lyktes i å få opplysninger om båten fra norsk hold.

Båten har byggenummer 3063 hos Vitters, og i følge Aftenposten skla den registreres på Cayman Island.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

IMPONERENDE: Det nye skroget er utvilsomt et imponerende syn da det ble fraktet ut av verftshallene. [SEILfoto: Albert Brunstig]


GIGANTISK. Kjell Inge Røkkes nye båt har gigantiske mål:

Lengde: 66,0 m (217 fot)
Bredde: 10,3 m
Dypgang: 4,9 m med kjølen oppe – 9 m med kjølen nede
Ballast: 100 tonn
Mastehøyde: 83 m
Seilareale: 2 370 kvm
Motorer: 2 x 723 hk Catterpillar
Tankkapasitet: 50 000 liter diesel

Et karakteristisk trekk ved båten er det buete dekkshuset der verftet uttaler til lokalavisen Zwartewaterkrant at det var en utfordring å få til et utsyn gjennom de dobbelkrumme flatene uten forvrengning. Å oppta søyletrykket fra den enorme karbonfiberriggen skal også ha vært en byggeteknisk nøtt å knekke.

STOLT. – Dette er en av de råeste båten vi noensinne har designet, og det var et stort øyeblikk å se båten bli sjøsatt. Vi er veldig fornøyde, uttaler Malcolm McKeon hos Dubois til nettstedet superyachtdesign.com.

Se video av Røkkes båt som blir fraktet på lekter.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen