Første båt ut i ny X-serie

Kommer til Båter i sjøen

Kommer til Båter i sjøen

Xp 44 er den første båten i X-Yachts’ nye performance-serie – serien som skal erstatte de velkjente X-modellene som har vært grunnlaget for det danske verftets suksess.

Publisert Sist oppdatert

Xp 44 viste seg for første gang frem i Norge under Færderseilasen der den lå blant de aller fremste i feltet under hele regattaen. Med et LYS-tall på 1,44 plasserte båten seg på 5. plass i sin klasse. 1, 44 er det samme som søsterbåten X-41 har, mens båten den erstatter, X-43, har LYS 1,37. Dermed skulle båtens fartspotensiale være belyst.

Båtens egenskaper bekreftes også av harde og teoretiske fakta. I forhold til X-43 er Xp 44 5% lenger, 10% stivere og 15% raskere. Stivheten er kommet i form av lettere skrog og tyngre T-formet blykjøl med dypere bulb, og farten kommer trolig som et resultat av dette, av den lengre vannlinjen, av slankere linjer og mindre våt flate når båten seiler og av at kjøl og ror er blitt smalere og fått en enda mer optimal form.

Under dekk skal båten være ren og enkel i designet, og løsningen klassisk med L-formet bysse og en stor salong forenom. Det er gjort plass og forberedt for tekniske installasjoner i byssa og rundt kartbordet. I byssa skal man kunne plassere mikrobølgeovn, kaffemaskin og så videre. I kartbordområdet er det skjermer og instrumenter som gjelder.

Tre doble lugarer, den fremre med eget toalettrom tett tilknyttet, er standardinnredingnen.

Cockpiten er åpen akterover, men man kan som ekstrautstyr få et nedfellbart akterspeil som i nedre stilling blir til badeplattform. Cockpiten for øvrig må sies å være innrettet mot å være funksjonell under regattaseiling. To ratt gir rormannen ønskelig kontroll og oversikt.