Usikker navigasjon vanlig:

Ingen kart i 1 av 3 norske fritidsbåter

Ingen kart i 1 av 3 norske fritidsbåter

"Nordmenn gir blaffen i sikker ferdsel til sjøs", hevder Rune Strømmen fra Nordeca. GPS- og kartleverandøren står bak stor undersøkelse, som viser at mange båtfolk mangler både kart og kompass. Vestlandet er verst.

Publisert Sist oppdatert

1 AV 3 NORSKE FRITIDSBÅTER har verken papirkart eller kartplotter ombord. I tillegg benytter hele 7 av 10 båtførere seg av for gamle sjøkart. De sløveste båtførerne finnes i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og i Trøndelagsfylkene, mens de flinkeste bor i Østfold og Vestfold.

DET VISER EN SPØRREUNDERSØKELSE foretatt blant 3000 personer, hvorav 750 av dem eier egen båt. Undersøkelsen ble gjennomført av analysebyrået Synovate på vegne av Nordeca, og bidrar til å forklare noe av den høye ulykkesstatistikken til sjøs.

 

– I Redningsselskapet synes vi det er skremmende at så mange er på sjøen uten sjøkart. Sjøkart hører hjemme i alle båter, uansett størrelse, sier Generalsekretær Øyvind Stene i Redningsselskapet.

 

UNDERSØKELSEN VISER også store forskjeller mellom landsdelene over hvor flinke båtførere er til å benytte oppdaterte kart. Fra Sogn og Fjordane og nordover finner man flesteparten av båtførerne som helt har droppet navigasjonshjelpemidler ombord. I Østfold og Vestfold er tettheten av de som har ett eller annet kart, gammelt eller nytt, høyest. I disse to fylkene har nesten 9 av 10 båtførere kart. I Rogaland og Vestfold finnes flest oppdaterte kart, hvor 3 av 10 kart er fra 2010 eller 2011.

 

– At fylker som Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene, områder med lang og stolt sjøfartskultur, også har flesteparten av de båtførerne som dropper sjøkart synes vi er overraskende. Det er også merkelig at ikke flere båtførere prioriterer å investere i nye oppdaterte kart, når sjøkart både er rimelige og lett tilgjengelige, sier Rune Strømmen, administrerende direktør i Nordeca.

 

– Kartene selges i nær sagt enhver marina, bokhandler rundt kysten eller i båtutstyrsforretning – til prisen av et par flasker god hvitvin. Da er det er vanskelig å forstå hvordan folk som ikke er lommekjente i det hele tatt tør å seile rundt i svært kostbare båter uten å gjøre seg kjent med farvannet, sier han.

 

DET FINNES I DAG ingen register som fastslår nøyaktig antall fritidsbåter i Norge, men alt tyder på at det er mer enn 350.000 båter. Det forteller at så mye som rundt 100.000 fritidsbåter går gjennom båtsesongen uten kart eller med gamle kart, og derved risikerer å sette eget og andres liv, helse og eiendom i fare.

 

– Utover å mangle sjøkart, hører vi ofte at mange ferske båtførere dropper båtførerprøven og VHF-radio, og kun baserer seg på mobiltelefon. Da blir båtturen altfor risikofullt. Med enkle grep kan du fjerne mye av risikoen og øke tryggheten og kosen til sjøs, mener Strømmen.

 

Tall fra undersøkelsen:

  • 30 prosent har hverken papirkart eller kartplotter.

  • Fra Sogn og Fjordane og nordover finner du flest som mangler navigasjonshjelpemiddel i det hele tatt.

  • I Østfold og Vestfold er tettheten av de som har ett eller annet kart, gammelt eller nytt, høyest. Nesten 9 av 10 har et kart.

  • 70 prosent har sjøkart som er fra 2009 eller eldre

  • I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene er det kun rundt 1 av 10 som har et kart som er fra 2010 eller senere. I disse fylkene, som har de eldste kartene, er kartene i snitt 4-5 år gamle. Det samme viser tallene fra Nord-Norge, men er tallunderlag noe mer begrenset.

  • I Rogaland og Vestfold har rundt 3 av 10 kart fra 2010 eller 2011.