Presto 30

Tomastet skonnert på 30 fot

Tomastet skonnert på 30 fot

Hva sier du om en tomastet skonnert med wishbone-rigg på 30 fot? 

Publisert Sist oppdatert

Når det gjelder seilbåter fins det ikke noe nytt under sola, sies det. To master, wishbone-bommer, senkekjøl og ror til å slå opp på akterspeilet, er hver for seg heller ikke noe nytt.  Men kombinasjonen er uten tvil noe nytt. Og i motsetning til mye av det som lanseres som nyheter, kan dette være både fornuftig og vellykket. Båten ble da også nylig kåret som årets vinner i det amerikanske bladet Sails «Best boats»-konkurranse.

HURTIGERE OG SMARTERE. Både Sail Magazines testseilere og konstruktøren, Roger Martin, hevder at båten er hurtigere, sikrere, smartere og bedre enn de andre 30-foterne på markedet.

De to seilene er effektive både på kryss, slør og lens. De er også raske og enkle å reve.  Kjølfinnen vippes enkelt opp under båten slik at man kan seile rett inn på en sandstrand, eller seile overalt hvor det er 35 cm vann. Riggen er enkel og ustaget, mastene og bommene i karbonfiber.

STIVT SKROG.  Skrog og dekk er bygd i sandwich med vinylester. Skottene er bygd i ett fra bunnen og opp langs begge skrogsidene til hyttedekket og dekket.  Det gir en stiv og sterk konstruksjon – en forutsetning for å kunne klare seg uten stag og vant til mastene.

Du finner mer informasjon om denne båten på www.solarwindboats.com

Noen data: Loa 30 fot, 9,14 m, bredde 2,58 m,  dypgående 1,75 m, 0,33 m, deplasement 1,8 tonn, seilareal 37 m2, motor 8 hk påhengsmotor, pris i USA 137 500 dollar.