Søk i arkivet

KALDT: Det var kaldt da Jon Amtrup seilte fra Tromsø til Bodø nå i januar.
KALDT: Det var kaldt da Jon Amtrup seilte fra Tromsø til Bodø nå i januar. Foto:

Tøff januar-seilasMinus 18 og 60 knops vind

Å seile fra Tromsø til Bodø i januar kan være en tøff opplevelse. Det fikk en gruppe russere erfare.

En gjeng eventyrlystne russere hadde chartret en Bavaria 51 med skipper og mannskap av event- og utleiefirmaet SeilNorge, og de fikk seg en seiltur de sent vil glemme. Underveis opplevde de at gradestokken krøp ned til minus 18 grader, og at vinden pep opp mot 60 knop på det meste.

Da lå de værfast i Svolvær og de russiske gjestene hadde flyktet inn på hotell. Etterpå krysset de Vestfjorden i 35 knops vind.

Minus 18

Da gradestokken viste 18 minus gikk de for motor forbi Harstad midt på natten mens froståken lå ut over havet.

VAKKERT: Naturen er vakker i nord ? også vinterstid.
VAKKERT: Naturen er vakker i nord ? også vinterstid.
FOTO: Jon Amtrup

– Det var ikke så mye sjø, men sprayen over dekk ga godt med is rundt rekkestøttene, forteller Jon Amtrup, som var et av mannskapene om bord.

– Men det var ingen fare.

Han forteller at de hadde fått nedisningsvarsel og derfor måtte gå på innsiden av Senja.

– Det gjaldt å holde seg i cockpiten, for det var speilblankt på dekket, sier Amtrup som har erfaring med slik seilas fra før.

– Det var greit å gå for motor når det er så kaldt, for når det er så kaldt får du ikke rullet inn seilene.

Om å kle seg varmt

Under dekk holdt de varmen ved hjelp av Webasto-varmer og defroster, der de kunne bruke varmen fra motoren. Det lå is rundt lukene, men de dryppet lite ettersom det var så kaldt ute. Amtrup forteller også at det var overraskende tørt under dekk, og at de kjørte avfukter så snart de var i havn og hadde tilgang på landstrøm.

– Vi kjørte to timers vakter, og når man var ute, gjaldt det å være godt kledd. Jeg for min del bruker mest mulig ull, sier Amtrup.

Innenifra hadde han de tjukkeste undertøyet fra Helly Hansen og en ullgenser i merinoull. Han brukte Devolds klassiske hode og hals som han trakk godt opp over kinnene og hadde ulllue på toppen av hodet, doble jollebukser, den ene med fleece inni, og den karakteristiske HH-frakken utenpå det hele, og med hette over hodet.

– På hendene hadde jeg tovete ullvotter med gummivotter utenpå. På føttene støvler jeg hadde kjøpt på Felleskjøpet med ullsokker og ullsåle.

Med denne bekledningen frøs han ikke – det gikk helt fint, men som han sier:

– Du må trippe rundt i cockpiten og gjøre bevegelser og skape varme selv. Og spise sjokolade og drikke kaffe. Da gikk det helt fint, sier Amtrup, som sammen med de andre fikk oppleve det han beskriver som fantastisk nordlys og hvaler.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

HVAL: Å oppleve hval på nært hold er et mektig skue.

HVAL: Å oppleve hval på nært hold er et mektig skue.

FOTO: Jon Amtrup

Ikke fortøy med knuter

– Et godt tips jeg kan gi når det er så kaldt: Fortøy aldri med knuter – de får du aldri opp igjen. Vi la ferdigspleisete øyer over fortøyningspullerter på land og bela kryssholtene om bord med tørninger. Resten av tauet hang vi på rekka slik at det ikke frøs fast i dekk. Når fortøyningstauet ikke var i bruk, la vi det på badet om bord slik at det var tørt og bevegelig når vi skulle bruke det.

FORTØYNING: Når man fortøyer under slike forhold, er knuter lite egnet.

FORTØYNING: Når man fortøyer under slike forhold, er knuter lite egnet.

FOTO: Jon Amtrup

– Russerne om bord, som var i 20-årene, hadde feiret jul på en hytte i Troms, fikk et brått møte med den norske, maritime naturen og de var nokså molefunkne til å begynne med. Men etter hvert som de følte seg tryggere og ble dus med tilværelsen, satte de også mer og mer pris på opplevelsen de var med på. forteller Amtrup.

Denne uken er Bavaria–en på tokt igjen, denne gangen med en gruppe lærelystne fotoentusiaster som er på fotokurs med fotografen og eventyreren Mats Grimsæth. Da skal båten seiles tilbake til Tromsø.

Det kan det nok bli fine bilder av.

OPPLEVELSE: Den russiske gjengen om bord fikk en opplevelse de sent vil glemme.

OPPLEVELSE: Den russiske gjengen om bord fikk en opplevelse de sent vil glemme.

FOTO: Jon Amtrup

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen