Tøff januar-seilas

KALDT: Det var kaldt da Jon Amtrup seilte fra Tromsø til Bodø nå i januar.

Minus 18 og 60 knops vind

Å seile fra Tromsø til Bodø i januar kan være en tøff opplevelse. Det fikk en gruppe russere erfare.

Publisert Sist oppdatert

En gjeng eventyrlystne russere hadde chartret en Bavaria 51 med skipper og mannskap av event- og utleiefirmaet SeilNorge, og de fikk seg en seiltur de sent vil glemme. Underveis opplevde de at gradestokken krøp ned til minus 18 grader, og at vinden pep opp mot 60 knop på det meste.

Da lå de værfast i Svolvær og de russiske gjestene hadde flyktet inn på hotell. Etterpå krysset de Vestfjorden i 35 knops vind.

Minus 18

Da gradestokken viste 18 minus gikk de for motor forbi Harstad midt på natten mens froståken lå ut over havet.

VAKKERT: Naturen er vakker i nord ? også vinterstid.

Ikke fortøy med knuter

– Et godt tips jeg kan gi når det er så kaldt: Fortøy aldri med knuter – de får du aldri opp igjen. Vi la ferdigspleisete øyer over fortøyningspullerter på land og bela kryssholtene om bord med tørninger. Resten av tauet hang vi på rekka slik at det ikke frøs fast i dekk. Når fortøyningstauet ikke var i bruk, la vi det på badet om bord slik at det var tørt og bevegelig når vi skulle bruke det.

– Russerne om bord, som var i 20-årene, hadde feiret jul på en hytte i Troms, fikk et brått møte med den norske, maritime naturen og de var nokså molefunkne til å begynne med. Men etter hvert som de følte seg tryggere og ble dus med tilværelsen, satte de også mer og mer pris på opplevelsen de var med på. forteller Amtrup.

Denne uken er Bavaria–en på tokt igjen, denne gangen med en gruppe lærelystne fotoentusiaster som er på fotokurs med fotografen og eventyreren Mats Grimsæth. Da skal båten seiles tilbake til Tromsø.

Det kan det nok bli fine bilder av.

HVAL: Å oppleve hval på nært hold er et mektig skue.
FORTØYNING: Når man fortøyer under slike forhold, er knuter lite egnet.
OPPLEVELSE: Den russiske gjengen om bord fikk en opplevelse de sent vil glemme.