Veivalget uke 39:

NM-medaljer kun for nordmenn

NM-medaljer kun for nordmenn

Over 3/4 av SEILmagasinets lesere mener at NM-tittelen skal tilhøre nordmenn.

Publisert Sist oppdatert

Det ble et overveldende flertall for de eksisterende NM-reglene som Norges Seilforbund har: At selv om det deltar utlendinger i et norsk mesterskapet, er NM-tittelen og NM-medaljene forbeholdt de norske seilerne.

Av 103 avgitte stemmer, gikk 77 av dem i favør av eksisterende praksis, mens 23 ønsket at de beste skal få titler og medaljer uansett nasjonalitet.

TO RESULTATLISTER. Det  innebærer at det må lages to resultatlister i mesterskapet; en som inkluderer alle seilerne og en som bare rangerer de norske seilerne.

Hvordan disse to listene skal utarbeides, viste sommerens mesterskap at det hersker noe uklarhet om. NM-reglene er heller ikke helt klare på dette punktet. Reglene sier:

«Ved utenlandsk deltagelse utarbeides to resultatlister: En totalliste, hvor stevnets vinner er den som vinner på poeng – og en liste nummer to med bare de norske båtene.»

TO ALTERNATIVER. Betyr det at at man bare skal fjerne utlendingene fra sammenlagtlisten og la den gjenstående listen over norske seilere være NM-listen?

Eller betyr det at utlendingene skal sjaltes ut i hver enkelt seilas, og at de norske seilernes sammenlagte plasseringer (med utlendingene utelatt) skal forme NM-listen?

Prinsippene kan gi to ulike lister, og NSF gjør nok NM-arrangørene i 2010 en tjeneste ved å presisere dette. For med dette avstemningsresultatet er det neppe noe insitament til å endre eksisterende praksis?

UTLENDINGENES HEDER. Da påhviler det imidlertid arrangørene å gi de utenlandske seilerne som måtte være bedre enn de norske mestrene og medaljørene, respektfull heder og ære… Og det kan jo være en utfordring i skyggen av seierspallen.

NM-reglene sier imidlertid klart i fra at en båt er "norsk" dersom rormann og hele mannskapet er norske statsborgere. Det nytter med andre ord ikke å komme trekkende med en utelandsk «rockstar» i mannskapet for å kunne løfte seg opp på medaljenivå.

TREG START. På grunn av litt uklar spørsmålsstilling ble "Veivalget" avbrutt etter å ha ligget ute i en drøy dag. Klarere spørsmål ble satt opp og det hele nullet ut. Resultatet gjenspeiler derfor kun stemmene som er blitt avgitt etter denne korreksjonen.


Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet – © SEILmagasinet. 
SEILmagasinet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. SEILmagasinet har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.