IOD VM 2024

IOD på Hankø

VM for tradisjonsrik klasse

20 lag fra Europa og USA møtes på Hankø i juni i IOD-klassen.

Publisert Sist oppdatert

Fredrikstad Seilforening, HYC og IOD-klubben arrangerer IOD-VM ved Hankø 15-22. juni 2024

Startet i USA

IOD klassen bl etablert i 1936 da amerikaneren Cornelius Shield bestilte 25 like båter, tegnet av Bjarne Aas og bygget ved hans verft på Isegran ved Fredrikstad. IOD klasseklubben er stadig høyst oppegående, og det er 13 IOD-flåter i flere land i tillegg til Norge og Sverige. I Norge er det aktive flåter i Tønsberg og Fredrikstad, i Sverige er det Stenungsund som er hjemmehavn for de fleste IOD ene. 

Klassiker

Selv om IOD en er en klassiker, er den fremdeles en spennende og morsom regattabåt. I tillegg til lokale og internasjonale regattaer brukes IOD båtene som ligger på Bermuda i den internasjonal Match Racing serien som samler de ypperste av Match seilere i verden.

VM i 2022 ble arrangert i Nantucket, og det er 10 år siden VM ble arrangert i Norge. Den gang var Tønsberg SF arrangør. Den siste norske verdensmesteren var Dag Usterud, mens Fred Olsen vant i 1960 og 61.

Seiler i lånte båter

Spesielt for IOD klassen er at den arrangeres i lånte båter, det vil si at arrangøren stiller båter til disposisjon. Selv om båtene skal være like, er det små forskjeller i seil og utrustning. Derfor blir båtene rotert mellom de ulike mannskapene etter hver seilas.

20 lag

Båtene som skal anvendes i VM kommer fra Norge og Sverige, og det er påmeldt 20 lag fra Europa og Nord Amerika. Sist gang Fredrikstad Seilforening arrangerte et VM var i 2001, den gangen ble H-båt VM arrangert ved Hankø.

Farvannet utenfor Hankø er krevende, ofte med tøffe forhold. Regattaseiling ved Hankø er en tradisjon går tilbake over 130 år. 

Fredrikstad Seilforening holder til på Andersenslippen på Vikane i Onsøy. Samarbeidet med Hankø Yacht Club gjør Fredrikstad Seilforening til en attraktiv regatta arrangør. I 2024 arrangeres fem norgesmesterskap fra Andersenslippen i tillegg til lokale regattaer.