SKAGEN: Norske båter har tradisjon for å dominere havna i Skagen i Kristi himmelfarts helgen.

106 båter klare for Skagen Race

1. mai gikk påmeldingsfristen ut for klassikeren i Kristi himmelfarts helgen.

Publisert Sist oppdatert

For tredje gang starter Skagen Race fra Holmestrand. Deltagerantallet ser ut til å havne på nivå med 2023, dette til tross for at regattaen er tidlig i år, og ikke alle har fått båten klar for sesongen.

– Jeg er fornøyd med påmeldingen, men skulle gjerne sett at seilere var litt tidligere ute med påmeldingen. Det blir en tidlig regatta i år, og jeg tror vi får andre tall til neste år når Skagen Race blir i slutten av mai, forteller Lars Wilhelmsen til SEILmagasinet. Han har ansvaret for regattaen som arrangeres av Bærum Seilforening, med start fra Holmestrand.

FORNØYD: Lars Wilhelmsen er fornøyd med årets deltagelse i Skagen race.

Doublehanded VM

Om vi ser på deltagertallene bak til 2019, så har antall deltagere i Skagen race blitt over halvert, mens antall shorthandedseilere har ligget nærmest stabilt. 54 norske båter er påmeldt til doublehanded VM til sommeren, og mange disse bruker Skagen race til en oppvarming.

– Det er Nor Rating og turklassene som har sviktet oss. Kanskje kan dette ha noe med dyr dansk krone, sier Wilhelmsen. Han ser også at deltagelsen til Færderseilasen ligger bak.

Han legger til at vi har hatt svært krevende Skagen Race de siste årene, samt Covid 19. I 2021 ble Skagen race seilt som Skagen Trøsten i Yttre Oslofjord. 

2024 2023 2022 2019
Doublehanded40394242
NorRating515586138
U/spinn86920
Single2239
Tur1276
TurGlede47820
Totalt106111155235

.

En smakebit fra Skagen Race i 2022

 

Verre i Sverige

Skagen Race har også start fra Danmark og Sverige. Fra Danmark kommer det 13 båter, litt ned fra i fjor, men de som mangler, er heller ikke sjøsatt enda. Verre er det i Sverige. Her stiller det ingen båter.

– Jeg vet ikke hva som skjer i Sverige. Marstrand Big Boat Race er også avlyst, sier arrangøren.

Regatta hjem

I fjor ble det arrangert en ekstra lang bane til Skagen, Skagen Ultra. Dette banealternativet er ikke med i år. Skagen Ultra er i år en regatta tilbake til Norge, med start lørdag.

– Skagen Ultra har målgang på Hankø, og der kan seilerne legge igjen båten før Raymarine 2Star om to uker, forteller Wilhelmsen. Skagen Ultra vil ha en begrensning på maks 30 båter, og det er fremdeles noen plasser igjen.

– Vi har jobbet godt med shorthanded Sailing Norway, og tilrettelagt for seilerne. Båter som er med på treningssamling i Son denne helgen kan seile over fjorden og elleg igjen båten i Holmestrand gratis til Skagen race starter, sier Wilhelmsen.

Første start er klokka 13:50 onsdag 8. mai.

Du finner deltagerlisten her