Toppseiling av de norske seilerne

Kjemper om verdenscupseier i to klasser

Kjemper om verdenscupseier i to klasser

To norske lag i de pågående verdenscupseilasene i Miami kjemper om gullet i sine klasser.

Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen tro til med to seilas-seire i Star-klassen i dagens verdenscupseilaser, mens den norske trioen i Sonar, Alexander Wang-Hansen, Per Eugen Kristiansen og Marie Solberg, fortsetter sin gode seiling og leder fortsatt sammenlagt.

– Det norske Sonar-laget seiler kjempebra. Til tross for at det bare er den andre verdenscupregattaen de har seilt sammen etter at Marie Solberg kom inn på laget, har de virkelig funnet tonen og seiler glitrende, sier landslagstrener Thomas Guttormsen til SEILmagasinet.

I dagens to seilaser vant de først den første, for så å komme inn som nummer tre i den andre. Det gir dem en to-poengs ledelse på det franske laget.

TUNG START, GLITRENDE AVSLUTNING. For Star-laget åpnet dagen tungt. Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen tjuvstartet i den første seilasen, gikk tilbake og valgte feil banehalvdel og fikk en 30 graders vinddreining i mot seg.

– Da lå de langsjakk, men endte til slutt på 20. plass. Deretter vant de den neste seilasen med komfortable to minutter på annenmann, og i dagens siste seilas tok de nok en seier etter en hard fight med amerikanerne Mark Mendelblatt og John von Schwarz, forteller Guttormsen, som har fulgt det norske Star-laget meter for meter i hele dag.

– De har seilt veldig godt, hatt god båtfart og de har etter den miserable starten fått med seg de mange vindskiftene, sier Guttormsen.

VANSKELIGE FORHOLD. Vinden har variert fra 5 til 12–13 knop, og om bord i den norske Star-båten betyr det at de har seilt med Petter Mørland Pedersen sittende inne i båten, til full henging og «depowering» av storseilet.

– Det har blåst kald nordavind, men over land ble det såpass varmt at store cumulus-skyer etter hvert drev ut over banen og skapte store vindhull og mange vindkantringer, sier Thomas Guttormsen.

MYE Å HENTE ENNÅ. Den gode norske Star-båt innsatsen forklarer han slik:

– Gutta er ennå veldig rustne etter et langt opphold hvor de ikke har seilt sammen, så stabiliteten har de ikke inne ennå. Men på sitt beste er de i stand til å kunne konkurrere med de desidert beste i verden. I VM og her har vi fått svar på en del spørsmål, og det gir dem stadig større trygghet. Vi har stort fokus på kommunikasjonen om bord og hvordan de to kan gjøre hverandre gode. De gjør fremgang på dette området, men her er det mer å hente, så dette fokuset kommer vi til å beholde fremover, sier Thomas Guttormsen til SEILmagasinet.

Selv om flere av VM-seilerne ikke er med i Miami, avviser landslagstreneren at det er et B-preget felt som stiller til start i Star.

– Et Starbåt-felt er aldri dårlig, og flere av amerikanerne som deltar her, er gode nok til å kjempe om en topp 10-plass i et VM. sier han.

Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen innehar nå 2. plassen sammenlagt i Star.

KLATRER. Også Cathrine Gjerpen i Laser Radial begynner å få det til å stemme. Hun startet dagen med en flott 2. plass av 57 seilere og fortsatte med en 15. plass. Når hun nå kan stryke disken i første seilas, har hun plutselig rykket opp til en 9. plass sammenlagt.

De litt ferskere, norske kollegaene hennes må nå finne seg i å ha en litt større grad av statistroller i forhold til den norske OL-seileren. Marthe Enger Eide er nå nr. 29 sammenlagt, Tiril Bue 30 og Kristine Strandenes nr. 44.

– Jeg er veldig glad at vi har med så mange «ferske» seilere her. Det er vanskelige forhold og de får masse god erfaring de kan ta med seg hjem igjen, sier Thomas Guttormsen,

SKYGGE AV SEG SELV. I guttenes Laser-klasse har det vært Mathias Mollatt som har vært best i dag med en 11. plass i sitt heat, mens Kristian Ruth bare har vært en skygge av seg selv.

– Jeg har ikke fått snakker med Kristian ennå, så jeg vet ikke hvor det butter, sier Guttormsen.

I skrivende stund er ikke alle resultatene bokført ennå, men ståa akkurat nå er at Mathias Mollatt er nr. 42. sammenlagt, Ruth nr. 43, Anders Pedersen nr. 84 og Brage Wiik-Hansen nr. 101.

GOD MOBERG. I Finnjolle mangler Peer Moberg en topplassering. Han er jevnheten selv med 6-6-7-8 som tellende resultat, noe som gir en god 7. plass sammenlagt.

Litt lugging er det også for Bjørnar Erikstad i 2,4 mR. 14. plass sammenlagt er han rykket ned til. Dagens uttelling var en 14. og en 20. plass.

I den knalltøffe brettklassen RS:X hvor alle de beste i verden deltar, ligger Maria Aadland Mollestad på en 20. plass sammenlagt.

– Selv om det ser litt trist ut med 20. plass blant 25 seilere, så skal man ikke kimse av Marias innsats. Hun seiler godt og er absolutt med under disse vanskelige forholdene hvor det lett blir store forskjeller mellom seilerne når de stadig varierer mellom å være i plan – eller ikke være det, kommenterer Thomas Guttormsen etter dagens seilaser i Miami.

Komplette resultater.