Seilmakeren Doublehanded 2013

Korteste vei skapte vinnere

Korteste vei skapte vinnere

De som valgte korteste vei til mål, ble vinnerne i Seilmakeren Doublehanded.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor gjøre det vanskelig når det beste egentlig er såre enkelt? Den korteste veien mellom to punkter er en rett strek, og nettopp den strategien valgte alle de tre vinnerne av Seilmakeren Doublehanded:

  • Carl Johan og Carl Olav Wickmann fra Bergen
  • Jørund Fjøsne og Bjørn Forslund fra Stord og Nesodden
  • Torkjel Valland og Karl Otto Book fra Bergen og Åsgårdstraand.

DOBBELT TAP. Flere lag søkte ut i havet der nordavindsvindpilene til yr.no hadde flere haker enn inne mot land, der det var roligere forhold. Men det var en lengre vei dit, og når vinden dreide nordvest slik at båtene fikk en dårligere skjæring når de kom inn til kysten igjen ved Fedje, ble det egentlig dobbelt tap.

– En Express, som vi seilte, oppnår vannlinjehastigheten sin i relativt lite vind, og da vil det ikke være noe mer å hente ved å søke mer vind. Mer sjø ville bare ha gjort det vanskeligere å seile spinnaker, sier Carl Olav Wickmann om hvorfor de ikke søkte ut.

Utfordringen til dem og de andre var at vinden ikke skulle droppe og eventuelt dreie for mye i sundene de skulle igjennom, men det gjorde den ikke. Dermed var det strake veien til mål som førte frem.

VEL BLÅST. Tidlig i dag morges kom siste båt i mål i det som på mange måter har vært en variert og flott seilas mellom Askøy og Florø. Den ble «vel blåst» både seil- og arrangementsmessig. Bortsett fra noe vindstille i målområdet i Florø, hadde båtene vind hele veien.

Noen fikk seilasen sin litt spolert på de siste hundre metrene inn til mål i Florø havn, der de ble liggende i vindstille og innhentet av båter de nitidig hadde kjempet seg ifra igjennom 70 nautiske mil, og derfor ble det uttalt på premieutdeling et ønske fra seilerne om å legge mållinjen i Florø lengre ut.

Da vinnerne ble spurt om de ønsker å seile et løp nordover eller sørover fra Askøy, var svarene nokså entydige: De foretrekker å seile nordover. Naturen og flere strategiske utfordringer var i hovedsak begrunnelsen. Alternativet var å alternere mellom å seile nordover og sørover – for eksempel annet hvert år.

Til neste år er det 10. gang Seilmakeren Doublehanded går av stabelen, og kanskje finner arrangøren Askøy Seilforening på noe spennende i den anledning?

TRACKING OG RESULTATER. Hele regattaen ble tracket, og hele seilasen kan studeres igjen og igjen ved hjelp av trackingens replay-funksjon. Der kan alle deltagerne velge seg selv og et utvalg konkurrenter de vil sammenligne seg med – og se hvor de vant og hvor de tapte.

regattaens nettside kan man også følge regattaens utvikling «minutt for minutt». 180 nyhetssaker ble publisert, og deltagerne selv bidro med 160 Instagram-bilder.

Seilmakeren Doublehanded ble i sannhet en multimedial begivenhet!