Søk i arkivet

Helly Hansen Skagen RaceSeiler til Skagen alene

– Et mannskap vil bare være i veien, sier Kristin Songe-Møller.

Etter noen år med soloseiling i Frankrike er Kristin Songe-Møller tilbake i Norge med både seg selv og Figaro II-en sin. Nå står norske regattaer på planen, og den første blir Helly Hansen Skagen Race som starter fra Åsgårdstrand i kveld.

FULLBLODS SOLOSEILER. Hjemturen fra Frankrike seilte hun alene – bortsett fra det siste stykket over Nordsjøen der pappa Øyvind var med.

– Han serverte kaffe og satt ellers og leste i en bok. Det eneste stedet han faktisk ikke var i veien, var når han lå i rørkøya, sier Kristin Songe-Møller som etter hvert er blitt en erfaren soloseiler.

Hun forteller at hun må ha cockpiten for seg selv når hun skal foreta de forskjellige manøvrene. De er så innstuderte at hun setter føttene de samme stedene og holder seg fast etter det samme mønsteret i de ulike manøvrene.

– Og da går det bare i ball om det er flere der. Ingen må heller være i veien når jeg rusher opp og ned under dekk for å sjekke PC-en, forteller hun.

Å ha med en ekstra person om bord til Skagen synes hun derfor bare er til bryderi.

HAR FÅTT DISPENSASJON. – Det tar mange dager å samkjøre en annen person om bord, og det har jeg ikke tid til. Siden jeg kom hjem fra Frankrike har jeg stort sett mekket båt og elektronikk, sier hun.

Det betyr at hun måtte søke arrangøren av HH Skagen Race, Bærum Seilforening, om dispensasjon for å delta i shorthanded-klassen, der det spesifikt står at det skal være to om bord.

– Vi har gitt Kristin Songe-Møller dispensasjon. Hun er en seiler med så spesiell kompetanse og målsetting, så vi synes det er en glede og ære å ha henne med i regattaen, bekrefter regattasjef Christian Gundersen.

IKKE GITT OPP. Kristin Songe-Møller skal også seile alene i Færder’n, og neste steg er Watski Skagerrak TwoStar – om hun får mulighet til det.

– Jeg er nødt til å finne meg noe inntektsbringende arbeid nå, sier Kristin, som fortsatt jobber med å finne en samarbeidspartner. Hun har ikke gitt opp håpet om å fortsette som profesjonell soloseiler, og hun ser nå på muligheten av å kunne seile de større franske soloseilasen første halvdel av året – for deretter å seile annen halvdel i Norge.

– Det vil kanskje gjøre det mer interessant for en potensiell samarbeidspartner, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

HØYT OG LAVT: Kristin Songe-Møller har vært høyt og lavt om bord i båten for å forberede seg til HH Skagen Race. [SEILfoto: KS-M Facebook]MEDVINDSSEILAS. Men først er det HH Skagen Race, der hun starter kl 1810 fra Åsgårdstrand i det som ser ut til å kunne bli en nordøstlig laber bris på 5 m/sek når startskuddet går.

Værvarselet fra yr.no forteller om en seilas som i år i hovedsak vil foregå i medvind i en eller annen form. Første del av seilasen vil foregå med vinden mer eller mindre tvers, hvoretter vinden vil romme og bli mer akterlig lenger utpå morgenkvisten.

Følg Helly Hansen Skagen Race

HÅPER PÅ SPINNAKER. Kristin Songe-Møller håper på godt med vind i en retning som gjør at hun kan sette spinnakeren. Det er da hun har størst mulighet til å kunne seile opp måltallet hun har fått på 1,024, som er det samme som en X-40 har. Kristins Songe-Møllers Figaro II er imidlertid bare 30 fot, og hun er avhengig av «plane-føre» for å kunne hevde seg.

– Jeg håper ikke vinden blir for skarp, for selv om båten har vannballast, krenger den lett. Jeg har en liten, flat spinnaker jeg kan bruke på skarp slør, sier Kristin Songe-Møller, som heller ikke tror det blir mye søvn.

– Men det er jeg vant med. Jeg har med meg egg-koker-timeren min, så jeg kan få meg noe minutter i ny og ned, sier Kristin Songe-Møller som er blitt vant til å ta seg en blund selv om spinnakeren er oppe.

IKKE MYE SØVN: Kristin Songe-Møller tror ikke det blir mye søvn til Skagen, men en blund på noen minutter – selv med spinnakeren oppe – regner hun med å ta. [SEILfoto: KS-M Facebook] Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen