Søk i arkivet

Foto:

Feil skyldes kartinnstillinger

– Vi får mange klager på grunn av at brukerne ikke kjenner elektronikken godt nok, forteller Hans Christian Grande i Navionics.

–  Navionics-kartene i Sverige  har hatt mangler, men svært mye ble rettet i sommer. I disse dager produseres enda en ny versjon av de svenske kartene hvor data fra Hydrographica også blir mer nøyaktige forteller Navionics mann i Skandinavia.  Grande har fått mye kjeft for sine elektroiske kart, særlig fra Sverige. Mye av dette er uberettiget med de nye kartene.

OFTE BRUKERFEIL. Verken papirkart, eller elektroniske kart er feilfrie, innrømmer Grande. I Norge er Navionics kart basert på data fra Kartverket, men 76 prosent av Norges kyst er ikke oppmålt med moderne utstyr, og kan derfor inneholde feil, forteller Grande.

Eksempelet som vi skrev om på mandag, med et bilde hvor et fyr ikke vises på kartet er en feil som skyldes at plotteren er innstilt på «Easy view». Kartdataene ligger på brikken, men plotteren er satt slik at den kun velger en del av informasjonen, forklarer Grande.  En slik funksjon fines ikke bare på plottere fra B&G som i dette tilfelle, men også på Simrad og Raymarine.

SVENSK OPPGRADERING. I Norge er det bare kartverket som leverer data, men i Sverige er det en tredjepart som produserer kart for fritidsbåter. Hydrographica lager kart med langt flere detaljer en det svenske kartverket, og har bedre dybdeoppmålinger, som man bla har glede av om man besøker Koster øyene med alle deres grunner.

–  Når vi lanserte nye svenske kart i sommer, så brukte vi dybdekonturene og landkonturene fra det Svenske Kartverket i områder hvor vi også hadde data fra Hydrographica. Vi stolte mer på de offisielle dataene, men ser i ettertid at Hydrographicas data var mer presise, og er i ferd med å rette dette nå, forklarer Grande.

IKKE FEILFRI. – Vi er klar over at røde og grønne staker opper og spretter etter ulike zoom-nivåer, og jobber med å korrigere dette, Selv om vi retter dette, så ser vi i kildedata at merker vises i forskjellige lag. Dette er feil som derfor også kan komme fra Kartverket, forklarer Grande. Men når det gjelder dybder, så har ingen så langt tatt oss på feil etter lansering av nye kart i Sverige. Vi har satt opp systemet slik at om man zoomer ut, og to grunneinformasjoner kommer for nær, så er det den grunneste dybden som skal vises på kartet, forteller Grande. 

FEIL INNSTILLING: Feil som vi rapporterte om på mandag, skyldes feil innstilling på plotteren

MED OG UTEN EASY VIEW:  I dette tilfellet så er det fyret ved Aspond som forsvinner.  EasyView kan sammenlikne med å bruke forstørrelsesglass på et papirkart - man får større bilde, men ingen flere detaljer, Zoomer man langt ut i kartet og bruker Esyview for å forstørre kartet, viser man bare et større bilde, men færre detaljer.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen