ANTENNE: Starlink montert på en motorbåt.

Starlink Maritime er lansert

Starlink Maritime ble lansert 07 juli. Håpet var at internett skulle bli tilgjengelig for båtfolket til overkommelige priser. I følge SpaceX er Starlink Maritime billigere enn alternativene.

Publisert Sist oppdatert

Elon Musk er i Norge mest kjent som grunderen av Tesla, men han har flere store prosjekter på gang. Et av de er Starlink som tilbyr høyhastighets internett via satellitt til alle verdens hjørner. Satellittene er små, masseprodusert og har kort avstand fra jorda. Den korte avstanden på ca 55 mil gjør at internetthastigheten er betydelig raskere enn tradisjonell satellittkommunikasjon. Starlink-satellittene skytes opp av et annet Musk-selskap, nemlig SpaceX. De har på få år skutt opp over 2000 satellitter. Starlink dekker over 30 land inkludert mange europeiske land.

Seilmagasinet skrev i fjor om Starlink (LINK). Starlink var da fortsatt i en beta-versjon. I tidsrommet fram til nå har Starlink blitt tilbudt til bobiler i USA. Det er også mulig å reservere for norske brukere med estimert levering i første kvartal 2023.

BÅT: Antennen til Starlink Maritim.

Fri sikt

Mottaksutstyret består av en antenne og router. Antennen er motorisert og stiller seg automatisk inn mot satellitter som passerer over. Antennen må derfor være plassert slik at den har fri sikt til himmelen. Antennen og router for hjemmebruk koster ca 6000 kr (599 dollar) og månedlig abonnement ca 1000-1500 kroner. Det har ikke vært begrensninger i hastighet eller mengde data. Nedlastingshastigheten kan være helt opp i 300 Mbps. Til sammenligning krever surfing av Netflix 5-25Mbps avhengig av kvalitet.

Ikke for alle

Artikkelforfatter: Jon Espen Skogdalen

Jon Espen Skogdalen begynte å seile i voksen alder. Første båt var en Maxi Mixer tilpasset regattaseiling. Overrigget, og med lensetakler og laminatseil ble det en bratt læringskurve. I dag seiler han en Ovni 395 med base i Trondheim. Båten blir brukt hele året. Shetlandsturen ble gjennomført i begynnelsen av juni og var første tur til Shetland.

Elon Musk har tidligere uttalt at det vil være relativt enkelt å tilby internett til en seilbåt midt i Stillehavet. Dette på spørsmål fra en havseiler som ønsket å være online i forbindelse med undervisning av barn i skolealder. Det var derfor stor interesse da Starlink Maritime ble lansert forrige uke. Dessverre må nok “vanlig folk” vente en stund til siden Starlink Maritime hovedsakelig henvender seg til oljerigger, handelsfartøy og store yachter. Etableringskostnadene er 10000 dollar og månedlig abonnement fra 5000 dollar. Tjenesten tilbys foreløpig relativt nærme land, men skal i løpet av 2023 dekke større havområder.