Jochen Schumann i VM for 5.5 metere

Hele 38 båter fra ti nasjoner stiller til start når VM for 5.5 metere begynner i tyske Boltenhage 10. september der den norske favoritten Kristian Nergaard blant annet får Jochen Schumann å bryne seg på.

Publisert

5.5 meter klassen har hatt stor oppsving i Tyskland der man blant annet også har satset på de klassiske båtene, båter som er bygget før 1970, i tillegg er klassen delt opp i evolution for båter bygget mellom 1969 og 1994 og modern for båter bygget fra 1993. I denne regattaen som arrangereres av Norddeutcher Regatta Verein kommer hele 16 båter fra vertsnasjonen, hvorav den ene skal styres av ingen ringere enn Jochen Schumann, Tyskland beste OL seiler gjennm tidene med tre gull og en sølv fra Finnjolle og Solingklassene, senest i Sydney 2000 ta han tok gull foran Jesper Bank og Herman Horn Johannessen i matchseiling.

Mens selve VM starter 10. september, begynner arrangementene i Boltenhage med seilaser om den skandinaviske Gullpokalen allerede 6. september. Pokalen er an av seilsportens eldste trofeer og har sin historie helt tilbake til 1919 da den ble satt opp av Nyländska Jaktklubben i Helsinki, først i en lokal skjærgårdskrysserklasse, senere i 6 meter frem til 1953 da denne ble erstattet av den presumptivt rimeligere 5.5 meteren. Den har vært seilt om hvert neste år frem til idag med unntak av 1920 og krigsårene 1940-45.

Reglene er litt spesielle idet båter som ikke har vunnet en av de tre første seilasene elimineres fra regattaen som fortsetter til en av båtene har tre seire. Kristian Nergaard har vunnet pokalen hele åtte ganger og er den mestvinnende seileren i pokalens historie. Tre av de åtte seirene fikk han som mannskap med faren Kalle Nergaard. Nergaard stiller selvsagt også til start i årets pokalseilaser med båter «Artemis X» som har farens seilnummer NOR 57. I Gullpokalseilasene stiller kun en båt per nasjon og Tyskland er til denne regattaen representert ved Marcus Baur, tidligere en av verdens beste 49er seilere.

Den andre norske båten i Boltenhage kommer fra Risør og seiles av Halfrid Waage. «Addam» som tidligere tilhørte finnen Jussi Gullichsen skal delta i Hanko Evolution Cup i tillegg til selve VM regattaen.