FOR SEIL: Å gå til kai uten motor krever god planlegging og sjømannskap. Johan J. Petersen og August Nissen-Lie (12) beviste at det lar seg gjøre selv med begrenset mannskap.
SAKTE FART: Reduser seilføringen i god tid, slik at du kun har styringsfart.
FORBEREDT: Bruk godt med fendere og ha trossene klare.
LEGG BI: Styrer du opp mot vinden med bakk fokk stopper båten.
INN I BÅS: Johan og August klarte fint å seile inn i en bås etter en prøverunde for å se fart og sig. Å hoppe fra baugen var ikke så lett som å hoppe på utstikkere.
HJELP: Med en kasteline får man større marginer hvis noen står på land og tar i mot.
MOT VINDEN: Det enkleste er å gå til kai med baugen opp mot vinden. En mann med kasteline forut gjør det enda enklere.PÅ TVERS: Du kan legge til med skutesiden til, men vinden bør være forenom tvers. Slipp ut på skjøte. Trosse akter stopper ...

Trygt til havn uten motor

Hvis motoren streiker kan du fint seile til kai. – Det er ingen heksekunst, men krever planlegging, sier ekspert Johan J. Petersen. Han viste oss hvordan det skal gjøres med kun én voksen og ett barn om bord.

Publisert Sist oppdatert

Johan J. Petersen vet hva han snakker om. Siden 2002 har han vært skipper på redningsskøyta «Stavanger», en 30 tonns Colin Archer uten motor. I fjor seilte Petersen fra Vesterålen til Oslo og ankom rundt 60 havneanløp i all slags vær. Han kom seg alltid trygt til havn.

– Når du ikke har motor så har du ikke noe valg. Da må du lære det. I en såpass stor og tung båt krever det også at man er flere personer som vet hva som skal gjøres. En gammel redningsskøyteskipper sa en gang: «Motor er greit på åpent hav, men i trange farvann så trenger du noe å manøvrere med», forteller Petersen og smiler. De første redningsskøytene var kun utstyrt med seil.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER