LAGET: Den norske gjengen som kan bli våre fremtidige toppseilere.

Norges lag klart for junior-nordisk mesterskap

Onsdag starter junior-nordisk mesterskap i Kuivizi i Latvia. Etter to dager med treninger og practice race, har de norske seilerne blitt kjent med ganske andre forhold enn de er kjent med hjemmefra.

Publisert Sist oppdatert

Årets mesterskap avholdes i det lille tettstedet Kuivizi i Latvia, like ved grensa til Estland. Flere fra den norske troppen har reist via Tallinn, og kjørt i omtrent to timer med tett skog på alle kanter. Omsider åpner det seg et jorde ved siden av veien, med ramper til Riga-bukta.

Selve arrangementsarenaen er en stor plass omgitt av slitne låver og uferdige nybygg. Her er det satt opp telt og flaggstenger, og lagt ut et par flytebrygger. Likevel er det et yrende liv når de 247 seilerne i ulike klasser fra Norden skal på vannet samtidig, med et passende antall ribber i ulike farger og størrelser.

Uvante forhold

I løpet av de to treningsdagene på vannet har seilerene fått oppleve annerledes og krevende forhold. Det er jevn vind på omtrent 5-9 m/s, men det svært grunne vannet gjør at bølgene er større og krappere enn mange er vant med. 

Regattabanen ligger på et område med ca. 5-7 meters dybde. Seilerne kan forvente 4-7 m/s pålandsvind fra vest. Det er planlagt tre regattaer hver dag, og optimistfeltene er delt i to fleets for både gutter og jenter.

I jenteklassen vant Pia Hessen fra Ålesund seilforening practice race tirsdag.

OPTIMIST: Regattaen seiles på grunt vann som gir nye utfordringer.
RASK: Pia Hessen lyktes godt under treningsseilas.
TRENERE: , Jacob Haug Albertine Lind og Bård Birkeland er trenere for den norske gruppen på 21 seilere.

Sosialt mesterskap

Sammen med flere fra Danmark bor den norske leiren på en camping med hytter og telt noen hundre meter fra seilanlegget. Omkranset av høy skog, konstant dur fra hovedveien og en god del mygg er det sosiale på topp. Her blir både seilere og foreldre godt kjent.

Lagleder Geir Thorstensen trekker særlig fram det sosiale ved mesterskapet som viktig.

– Formålet er at vi skal ha det hyggelig her som lag. Det er allerede tydelig ved at alle bor samlet på campingen. Det bygger både samhold og seilglede sier Thorstensen.

Han forteller at han sto og tok i mot seilerne da de kom inn fra land på tirsdag etter en lang økt i mye vind og bølger.

– I dag var det krevende forhold, og resultatet var ikke nødvendigvis så viktig, men alle hadde mestret noe de kunne glede seg over, som de fortalte da de kom i land, sier Thorstensen.

– Bør kjempe om topp 10

Bård Birkeland, Jacob Haug og Albertine Lind er trenere for den norske gruppen på 21 seilere. De har stor tro på mesterskapet.

– Det norske laget har ganske variert erfaring, fra dem som har seilt internasjonalt og nordisk før, til dem som er ute og reiser for første gang. De beste bør kunne kjempe om topp 10-plasseringer her, sier Jacob Haug.

Også trenerne trekker fram det sosiale som viktig i dette mesterskapet.

– Vi ser fram til et fint mesterskap hvor seilerne kan høste fin erfaring og bli kjent med mange andre seilere fra Norden, sier Haug.

Nordisk mesterskap starter med regattaer onsdag 26. juli og avsluttes lørdag 28. juli.