BÅTFØRERBEVISET: Jeg var ikke klar over at jeg kunne få bot for ikke ha med meg båtførerbeviset, sier 17-åringen som ble stanset av politiet i Tønsberg. Illustrasjonsfoto: Amund Rich. Løken. aA
BÅTFØRERBEVISET: Jeg var ikke klar over at jeg kunne få bot for ikke ha med meg båtførerbeviset, sier 17-åringen som ble stanset av politiet i Tønsberg. Illustrasjonsfoto: Amund Rich. Løken. aA

Kan få bot for glemt båtførerbevis

Visste du at du alltid må ha med deg båtførerkortet ditt når du kjører båt? Det er ikke nok bare å ha bestått prøven, beviset skal du ha med deg i lommen om du blir stoppet i kontroll.

-Etter Slottsfjellfestivalen ble jeg en sen kveld stanset av Kystvakta og politiet for kontroll. Alt var riktig med både meg og båt, bortsett fra at båtførerbeviset mitt var gjenglemt i en annen jakke hjemme, sier en 17 år gammel jente til Båtmagasinet.

Alt var ok – nesten....

Kontrollen viste at alt var i orden med båt, lanterneføring og fart. En promilletest av båtføreren gjorde heller ikke utslag. Så var det båtførerbeviset. Prøven hadde hun bestått tidligere i sommer, men selve plastkortet hadde hun dessverre glemt i en annen jakke hjemme.

-Det ble ikke noen hyggelig stemning rundt akkurat det, sier hun til Båtmagasinet. Politimannen fikk sjekket meg opp i Båtførerregisteret og konstaterte at alt var ok, men han var ikke begeistret for at jeg hadde glemt kortet mitt hjemme og truet med å gi meg en bot på 500 kroner. Jeg visste ikke engang at det var noe krav til å ha det med meg, for det har jeg aldri hørt noe om, men ok, så lærte jeg det der og da, sier hun.

Fikk advarsel

Til slutt endte det med en advarsel om å være påpasselig med alltid å ha med båtførerbeviset på båttur, sier hun og legger til:

-Jeg skjønner jo at jeg skal ha det med, men synes det var strengt å true med bot. Det er mye rart som skjer på sjøen. Mange har overhodet ikke respekt for fartsgrensene, mange kjører uten vest og mange kjører til og med båt uten å ha avlagt båtførerprøven. Jeg synes politiet skal konsentrere seg om det som er mer alvorlig, sier 17-åringen.

-Når du først blir stanset for kontroll skal jo alt være i orden med både fører og båt, sier politioverbetjent Kjell Riise i politiets sjøtjeneste i Sørøst politidistrikt til Båtmagasinet. Både politoverbetjenten og Båtmagasinets advokater slår fast at krav til medbragt kompetansebevist reguleres i forskriften Forskrift om krav til minstealder og båtførerbevis mv. for fører av fritidsbåt