VESTFOLD: Kaupangleden går inn i trange leder, og forbi grumsete farvann.

Norges svar på Bohusracet

Kaupangleden blir en shorthandedregatta mellom holmer og skjær i Vestfold i slutten av juni.

Publisert Sist oppdatert
INITIATIVTAKER: Asbjørn Næss skal selv seile Kaupangleden i sin Dehler 36.

Larvik Seilforening vil skape noe av det svenske har klart i Bohuslän, en shorthanded regatta hvor det gjelder å studere kartet nøye.Regattaen starter 25. juni fra Seilerhytta i Viksfjord, like ved Kaupang, vikingenes første by.

–Regattaen blir ca 90 nautiske mil som vil by på mange utfordringer, men ikke bli for tøff, mener initiativtaker Asbjørn Næss. Han håper på å få samlet mange båter fra Vestfold og Telemark, men også seilere fra Østfold og lengre inn i Oslofjorden.

Mye innaskjærs

Regattabanen svinger innom seilforeningene til Sandefjord og Tønsberg, rundt Tristein syd for Færder Fyr, og vest til Jomfruland, før kursen legges tilbake mot mål.

Bohusracet

Bohusracet er Sveriges største shorthandregatta hvor det også deltar mange norske båter. Regattaen start i Uddevalla og har mål i Smögen. Banen stor seg langs Bohuslän, og svinger innom Fjällbacka og Strömstad, og er 180 nm.

Banen gir ingen mulighet for hvile, og sjansene for avansement er hele tiden åpen. Det gjør regattaen populær. Det er som å seile Tjörn Runt med bare to mann i 30 timer.

–Det blir færrest mulige begrensninger som øker de strategiske valg for seilerne. Det blir taktisk seiling i trange sund til havseilas som kan bli tøff fra Færder til Jomfruland, mener Næss. Vrengensund og Rakke vil helt klart gi utfordringer.

To nivåer

Larvik Seilforening legger opp til å seile både etter Nor Rating, og en turklasse uten målebrev. Startene blir lagt opp slik at båtene kommer mest mulig samlet i mål på lørdag kveld.

Det legges opp til egen premiering for den raskeste båten fra Larvik til Sandefjord, og den raskeste til Tønsberg. Det lir også egen pris for beste kvinnelige skipper.

Regattaen innfører også lagseilas hvor deltagere i samme forening kan opptre som lag. Det blir premie til beste forening.

Godt tilrettelagt

–Vi skal tilrettelegge for båter som kommer langveisfra, og skal tilby båtplasser til de som vil seile båten ned helgen før regattaen, forteller Næss. Han mener også at regattaen kan være en fin start for sommerferien for noen, og ved å starte ferien fra Larvik, så kan noen slippe å seile ut Oslofjorden en ekstra gang.

–Larvik Seilforening har en av landets beste fasiliteter, og vi har alt som skal til for å få en hyggelig regatta, også sosialt. Arrangøren håper på en seilfest om forholdene tillater det.

Les mer om Kaupangleden her

VIKSFJORDEN: Larvik Seilforening har god kapasitet for et slikt arrangement, og holder til like ved den historiske Vikingbyen.