Kim Andersen og Quanhai Li
Kim Andersen og Quanhai Li

Kim Andersen (DEN) og Quanhai Li (CHN) til andre valgrunde

Presidentvalget avgjøres i finalerunden som avholdes fra 20. til 23. oktober

Publisert Sist oppdatert

Resultatet av den første avstemmingen, som ble avholdt elektronisk mellom 9. og 16. oktober, ble kunngjort 17. oktober. Det var fire kandidater. Scott Perry (URU) og Gerardo Seeliger (ESP) ble eliminert mens Kim Andersen og Quanhai Li møtes i et finalevalg senere i oktober.

Hva har da World Sailing å velge mellom?

Kim Andersen

Den sittende presidenten har tre saker i etikk kommisjonen mot seg. Den siste er ennå ikke avgjort, i hovedsak fordi Kim Andersen ved hjelp av britiske advokater har klart å trenere behandlingen av saken. Man hadde håpet at Ethics Officer (EO) Laurence Burger ville ha avsluttet saken før valget, men Andersens advokater var forhindret fra å delta i Andersens intervju med EO inntil 15. oktober. Da ville det trolig ha forelagt en dom innen annen valgrunde som starter 20. oktober. Nå har imidlertid Andersen og advokatteamet hans overtalt EO til å gi dem tilgang til vitneutsagnene slik at de kan komme med tilsvar til disse frem til 26. oktober. Andersen frykter åpenbart for Burgers report og at denne vil skade hans sjanser i valget. Problemet er at velgerne nå ikke vet om de skal stemme på en president som kanskje ikke vil være i stand til å lede World Sailing de neste fire årene.

Det har vært reist spørsmål om hvem som betaler Kim Andersens advokatregninger som trolig vil komme opp i sekssifrede beløp, til og med i pund sterling. Det hadde vært naturlig at dette var blitt opplyst om. Etter det vi kjenner til skal World Sailing ha tegnet en polise som beskytter styremedlemmene mot rettslig pågang. Denne skal også dekke når et av styrets medlemmer blir angrepet av et av World Sailings andre organer. Vi har gjentatte ganger bedt World Sailings CEO Davis Graham om å bekrefte dette. Til dags dato har vi ikke mottatt svar.

IOC er Worlds Sailings viktigste samarbeidspartner. Kim Andersen har neppe gjort seg spesielt populær i organisasjonen etter at han anmeldte dens respekterte visepresident NG Ser Miang inn for WS Etikk kommisjon for etter sigende å ha lekket innholdet av et privat brev til pressen.

Quanhai Li

Quanhai Li er et ubeskrevet blad i internasjonal seilsportsadministrasjon. Selv om han har sittet åtte år i World Sailings styre har han gjort lite av seg, men han skal ha vært sentral på vegne av kineserne da seiler arenaene for OL 2008 ble avgjort. Som belønning fikk han sin plass i WS styre. Han ar oppgitt at han ikke seiler, annet enn til rekreasjon, men han har lover store sponsorsummer fra Kina dersom han blir valgt. WS er i en desperat situasjon og trenger penger raskt. Om Li kan levere på sitt løfte gjenstår å se, men dette er trolig en av årsakene til at han har fått støtte og nå kan bli den første seilerpresident fra fjerne østen.