Norges Seilforbunds klubbkonferanse

HEMMELIGHETEN: Ingen har lykkes bedre enn Knut Frostad når det gjelder å bringe penger til seilsporten. På klubbkonferansen vil han kanskje fortelle hemmeligheten.

Årets viktigste møteplass for seilere

Norges Seilforbunds nyinnstiftede klubbkonferanse vil trolig være årets viktigste møteplass for seilsportens fotfolk; de som administrerer seilforeningene og arrangerer regattaene.

Publisert Sist oppdatert

136 deltagere som skal til klubbkonferansen den kommende weekenden, vil i de nærmeste dagene trolig gjøre det samme: Gå igjennom programmet til konferansen og plukke seg ut de foredragene, kursene og seminarene de vil delta på.

Tilbudet er stort og opptil seks seanser skjer parallelt, så mange vil stå overfor valgets kval.

Fra Frostad til nybegynnere

Fire foredrag vil foregå uten konkurranse fra andre, og åpningsforedraget til ex-Volvo Ocean Race-sjef, Knut Frostad, vil nok mange få med seg. Det skal handle om hvordan han mener norsk seilsport kan selge seg i Norge.

Det andre fellesforedraget vil handle om Norsk Seilsportsliga, og hva som rører seg nå drøye to måneder før ligastarten, er det Norges Seilforbunds generalsekretær, Espen Guttormsen, som skal fortelle om.

Fra Sverige kommer Jan Torstenson, leder av eventselskapet Brandspot, for å fortelle om hvordan de organiserer og gjennomfører Sveriges store seilarrangementer; Stena Match Race i Marstrand, Volvo Ocean Race-målgang i Göteborg og Lous Vuitton America’s Cup World Series, som ble arrangert i Göteborg i 2015.

Mens Torstenson tar for seg seilsporten på sitt mest avanserte, vil det fjerde og siste foredraget ta for seg muligheter og utfordringer i den helt andre enden av skalaen. Representanter fra Oslo Seilforening vil fortelle om sin satsing på rekruttering innen alle aldersgrupper. Foreningen er kjent for å gå litt andre veier enn foreninger flest når det gjelder rekrutteringsarbeid, og den har også litt andre målsettinger enn hva tilfellet er mange andre steder.

Flere nisjer

De øvrige foredragene, seminarene og kursene er konsentrert rundt spesifikke temaer.

For dem som er opptatt av toppidrett, vil det være en rekke foredrag. Blant temaene vil det være en time om den danske toppidrettsmodellen. Danskene er verdensledende i flere klasser – ikke minst innen skiff-seiling – og de har en tradisjon for stadig vekk å produsere topppseilere. En annen time vil handle om hva som vil kreves av seilforeningene i 2025, og hvordan fremtidens toppidrettsmodell vil se ut.

Klubbutvikling er et svært sentralt tema under konferansen, og her blir det seanser om styrearbeid, regattasekretariat, mediastrategi, klubbadministrasjon med mer. Det vil også være en presentasjon av hva Sail Race System har å by på når det gjelder forenkling og synliggjøring av regatta-arrangementer.

Klubbkonferansen vil også være en arena for seilforeningsleder til å møtes, og de vil ha sine egne seanser, og dommere, regattasjefer og regatta-arrangører vil ha en rekke seminarer og temaer de skal igjennom.

Den som ser fremtiden, skaper den

PRIMUS MOTOR: Torunn Sætre fra Brevik er hjernen og hjertet bak klubbkonferansen som arrangeres for første gang.

Visepresident Torunn Sætre fra Brevik er krumtappen bak klubbkonferansen, som hadde en litt trang start da den ble forsøkt lansert høsten 2015. Da var det for få påmeldte og NSF valgte å avlyse. På forsøk nummer to ser konferansen  ut til å ha slått ut i full blomst ved at hele 136 seilforeningsfolk har valgt å melde seg på. Foruten alt det arrangerte, vil alle deltagerne få anledning til å mingle og knytte kontakter.

Seiltinget blir arrangert annet hvert år, og mye kan tyde på at klubbkonferansen vil bli arrangert de årene det ikke er seilting.

– Klubbkonferansen handler om klubbutvikling innen kjernevirksomhet, støtteprosesser og virkelmidler. Den skal gi godt med faglig påfyll for det videre arbeidet i seilforeningene og gi mulighet for deltagerne å bygge gode nettverk med andre foreninger som arbeider med de samme utfordringene – eller med foreninger som har lykkes, sier Torunn Sætre i sin lederspalte i nyeste utgave av SEILmagasinet, der Norges Seilforbund har sine egne sider.

– De som ser fremtiden, skaper den, sier hun.

PRIMUS MOTOR: Torunn Sætre fra Brevik er hjernen og hjertet bak klubbkonferansen som arrangeres for første gang.
Morten Jensen