KLIMAENDRINGER: Kiro Roskvist vil gjennom kunsten sin forteller om endringene som skjer i klimaet.
KLIMAENDRINGER: Kiro Roskvist vil gjennom kunsten sin forteller om endringene som skjer i klimaet.

Kunst om klimaendringer og plast i havet

– Jeg håper utstillingen i Oslofjjordmuseet vil gjøre alle som ser den, mer bevisste rundt det som skjer med og i naturen, sier kunstneren Kiro Roskvist.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med  fotokunstneren Linda Kristensen arrangerer hun utstillingen «A Plastic World and The Climate Change».

Kiro Roskvist, som har tatt initiativet til utstillingen i Oslofjordmuseet i Vollen i Asker, holder frem et av oljemaleriene hun skal stille ut i Oslofjordmuseet. Det er av kammaneter, eller ribbemaneter, som det heter på norsk. I 2015 kom Kiro til Norge fra Göteborg, men selv om hun snakker godt norsk, henger noen svenske ord igjen. 

– Disse mantene hører jo ikke hjemme her hos oss, og det er tidvis mengder av dem i sjøen i Norge. De er kommet hit fordi klimaet er blitt varmere, sier hun, og peker på maleriet.

Blander kunstarter

Hva som er i ferd med å skje med naturen på grunn av klimaendringer, er budskapet hennes, og det er hva kunsten hun skal vise frem, uttrykker. Den er en påminnelse om at vi må være oss bevisste hva vi gjør med naturen og spesielt havet. 

– Alle verkene har som utgangspunkt en tekst som har stått i avisen og de handler om klimaendringene . De har inspirert meg til illustrere dem. Så det som vises på utstillingen, er illustrasjoner av noe som er skjedd, forteller hun.

Kiro Roskvist har en bachelor i litteraturvitenskap og en høyskoleeksamen i kunstfaget intermedia. Det handler om hvordan man kan blande ulike kunstarter, og innen dette faget har hun fordypet seg i tekst og illustrasjoner – noe som altså kommer til uttrykk i Oslofjordmuseet. Hun har også utdannet seg som serietegner og holder for tiden på med en grafisk novelle.

Selvlært kunstner

Linda Kristiansen kommer opprinnelig fra Solbergelva utenfor Drammen, men også hun er nå bosatt i Vollen. Med de syv bildene hun skal vise, vil hun konseptualisere temaet plast i havet og utforske grensene mellom det surrealistiske og en potensielt skremmende fremtid, for å sitere plakat-teksten til Oslofjordmuseet.

PLAST I HAVET: Linda Kristensen har skapt fotokunst som tematiserer plast i havet.
PLAST I HAVET: Linda Kristensen har skapt fotokunst som tematiserer plast i havet.

Temaet er i høyeste grad aktuelt nå som vi er midt inne i strandryddeuken og selvestrandryddedagen står for døren 4. mai.

Linda Kristiansen begynte med foto i 2000, men det var først i 2015 at hun begynte med digital fotokunst.

–  Jeg fant i dette en måte å uttrykke meg på som jeg aldri hadde opplevd tidligere. Å skape konseptuelle bilder ble for meg en stor del av den jeg er, skriver hun på sin egen nettside.

Hun er selvlært og bruker mye av fritiden sin til å videreutvikle seg innen teknikk og metoder.

–  Bilder som uttrykksform, formidler av følelser, stemning og uttrykk er det jeg brenner for, skriver Linda Kristiansen.

Utstillingen åpner fredag 3. mai kl 17:30 og henger oppe til 23. mai.