Overlevde kraftig lynnedslag

For langturseilerne i «Las Primas» er turen etter store skader og flere hull i båten.

Publisert

Store bildet: Lynnedslaget førte til at ankervinsjen eksploderte. Foto: Familien Berg på «Emblem»

Kusinene Lene og Cecilie Hammersland har vært i Karibia i Vinter i en First 40.7. Under den dramatiske hendelsen på torsdag var de i Skottland og hadde med sine lillebrødre om bord. Ankervinsjen i baugen ble sprengt og lagde hull i skroget.

Dette skriver jentene om hendelsen på sin blogg.

Las Primas har blitt truffet av lynnedslag!! Er turen over?????????Torsdag 2. juli ca. kl 14.30 befant vi oss på Loch Ness. Det regnet og det var noe lyn og torden. Alt var stille og rolig, Bendik stod til rors, Cecilie og jeg var ute i regnet og Ole Kristian stod i luken og pratet med oss og tok bilder. Plutselig så smalt det kjempe høyt og ristet i hele båten. vi skjønte med en gang at vi var truffet av lynet....det kom svart ille luktende røyk ut fra båten...men alle ombord var uskadet...Vi iverksatte derfor umiddelbare tiltak for å finne ut om det brant noe sted, om det kom inn vann noe sted og ovrige skader.... Jeg oppdaget etter kort tid at vi hadde et hull i hekken.....det så ut som om noen hadde ståt inne i båten vår og skutt ut... Det var en båt rett bak oss som vi fikk vinket på. De hadde jolle så Cecilie ble med ombord og fikk kjørt rundt båten og vi oppdaget da et stort hull foran i baugen og et lite midt på styrbord side. Alle hullene var over vannlinjen. men det kom inn endel vann gjennom hullet foran. Inne i båten, nærmere bestemt i forpiggen var treinnerveggene fremme delvis sprengt/ knukket....da vi åpnet opp luken under sengen så oppdaget vi at koblingsboksen til ankervinsjen var sprengt....og det lå små plastbiter og ledninger over alt inni mellom bagene mine med klær...i tillegg var det kommet inn endel vann her fra hullet i baugen.....så klærene i baggene var både deilige og våte samtidig som de luktet ille ille ille røyk. Bryter til ankervinsjen som er plasert i akterlugaren til Cecilie var også sprengt. I salongen så var to av dekslene til spottene blåst ut. Med andre ord store skader, vi kunne sittet her lenge og ramset opp alt som er galt og vi har sannsynligvis ikke oversikt over skadeomfanget enda.Vi ligger nå på en marina på slutten av Caledonian kanalen. Brødrene våre har i dag reiste hjem. De har vært veldig flinke til å hjelpe til både da det smalt og i etterkant med rydding osv. I morgen går riggen ned og Las Primas på land. Det kommer representant for forsikringsselskapet som skal vurdere skade omfanget. I mellomtiden har vi jobbet hardt med å tomme båten for alt....og det er ikke lite når man har vært på langtur. Vi bor nå i et fullstendig kaos...men blir sikkert litt greiere nå som vi bare skal være 2 og ikke 4 som skal bo i kaoset. Vi regner med at vi ila kort tid vil vite litt om hva som kommer til å skjed med Las Primas, men skadene er så omfattende at det nok vil ta noen måneder for båten vil kunne være reparert. Så i stedenfor at vi avslutter turen med å komme seilene så kommer vi nok en av de nærmeste dagene hjem til Norge med fly. Kort oppsummert:


- alt ok med oss - bortsett fra Bendik sine støvler som har smeltet


- vi er turist attraksjon her på marinaen, "alle" kommer for å se oss som har overlevd lynnedslaget og for å ta bilder av båten, vi vurderer om vi skal begynne å ta penger per bilde og iallefall fra dem som får se innsiden av båten.


- finner vi stadig nye ting som ikke er som for med båten......


- Cecilie sin pc er ødelagt...så vi er svært lite tilgjengelig på mail..


- laderen til satelitt telefonen er ødelagt...vi har nå ikke strøm på den lenger så ikke nodvendig å sende oss sms på denne


- letteste måten å få kontakt med oss er per mobil......


- det går ann å legge inn koselige meldinger på gjesteboken også........Vi kommer med mer informasjon på siden når vi har mer oversikt over hva som skjer med båten.


Du kan lese mer om kusineparet her.