NORGESMESTERSKAP: 21 Waszp-seilere skal kjempe om NM-medaljer i Larvik denne helgen.

Norges raskeste kjemper om NM-tittel

Kommende helg er det NM i Waszp i Larvik Seilforening. Svevende på foiler godt over bølgetoppene vil over 20 av Norges raskeste seilere kjempe om medaljer.

Publisert Sist oppdatert

Waszp er Norges ferskeste NM-klasse. Det er også den klassen der seilerne seiler med høyest hastighet ved hjelp av foiler, og i år arrangeres norgesmesterskapet i klassen for andre gang. Mesterskapet «tjuvstarter» med slalom-seiling fredag kveld, hvoretter det blir baneseiling lørdag og søndag.

Alle fjorårets tre medaljevinnere stiller til start for å forsvare sine posisjoner. I 2019 ble Alexander Dahl Høgheim fra Ran norgesmester foran Nora Doksrød, Sandefjord og Anders Hylen Klippenberg fra KNS. De tre må finne seg i å være i favorittsjiktet også i år.

Gutter og jenter er jevnbyrdige

Alexander Dahl Høgheim, som også kan vise til å ha vunnet internasjonale mesterskapsmedaljer i Waszp, er nok den aller største favoritten. Han har ord på seg for å være en av de raskeste i Waszp-klassen i verden når det begynner å blåse litt skikkelig. Og det kan det gjøre på lørdag. Da er det varslet 8–9 m/sek fra nordøst ved Stavernsodden utenfor Larvik. Søndag derimot ser det ut til å bli svært løyt med 2–3 m/sek.

Ved siden av Nora Doksrød hører også to andre jenter med blant medaljekandidatene: Mathilde Robertstad fra Tønsberg og Sarah Thodesen fra Bundefjorden, som begge er tidligere norgesmestre i Optimist. De tre blir omtalt som svært treningsivrige og er blitt svært gode Waszp-seilere.

BLANT FAVORITTENE: NTG-elev og medlem av Bundefjorden Seilforening, Sarah Thodesen, er en av favorittene i Waszp-NM.

Blant guttene nevnes foruten Alexander og Anders også Sivert Svane With fra Asker som en klar medaljekandidat.

«Dark horse» fra Sandefjord

Mesterskapet har dessuten en skikkelig «dark horse»: Alexander Ringstad fra Sandefjord, som vant U23-EM i Moth i 2018. Han stiller i mesterskapet i Larvik og kan gjøre de etablerte Waszp-seilerne rangen stridig. Gjesteopptredenen hans i Waszp-klassen kan resultere i en medalje. Moth er en enda mer avansert foilende jolle enn Waszp.

21 seilere er påmeldt til mesterskapet. 16 seilere benytter 8,2 kvm store seil, mens fem seiler med 6,9-seil. Alle seiler sammen i en start, men det blir egen premie til beste 6.9-seiler. 12 seilaser har arrangerene et mål om å få gjennomført i løpet av to dager.