Nexa vannvarsler

Burde denne dingsen vært like vanlig som røykvarsler om bord?

Denne lille dingsen til under 200 kroner kan redde båten fra å synke.

Publisert Sist oppdatert

Det er noen enkle regler for sikkerhet på sjøen: baugen ned, mannskapet om bord og vannet på utsiden av skroget. Sistnevnte er en av de største farene både når man er ombord, og når båten forlates. Lekkasjer fra for eksempel skroggjennomføringer og aksling kan over tid fylle båten, og det er derfor viktig å oppdage lekkasjer tidlig. Det er flere historier om de som ikke oppdager lekkasjen før dørkplatene begynner å flyte rundt omkring. Da kan det være for sent, og det også kan være vanskelig å finne en lekkasje som er under vann.

I riktig rekkefølge

Det finnes gode systemer for lekkasjealarmer og lensepumpesystemer. Det er viktig at disse blir sett i sammenheng. Alarmen må gå av når det er unormalt med vann ombord, og lensesystemet må deretter pumpe det ut. I motsatt rekkefølge vil en lekkasje kunne bli pumpet ut av lensepumpen inntil pumpen svikter eller ikke klarer å ta unna, og deretter går alarmen. Da kan lekkasjen være stor og pumpen har sviktet.

Stoppe lekkasje

Seilmagasinet har tidligere skrevet om hva utstyr som bør være ombord for å kunne stoppe en lekkasje. Smør kan blant annet brukes til å tette en lekkasje, og er et billig produkt. For å kunne oppdage lekkasjen tidlig finnes det også et annet billig produkt. Produktet reklamerer at det skal kunne varsle lekkasjer fra husholdningsprodukter som for eksempel vaskemaskiner. Men, den er også svært egnet til å varsle lekkasjer tidlig ombord en båt.

Enkelt og billig produkt

Vannvarsleren fra Nexa er mindre enn en fyrstikkeske og kan plasseres i båtens laveste punkt, hvor det normalt ikke skal være vann. Alarmen går av hvis vann blir detektert. Det er et stort utvalg av ulike vannvarslere på markedet. Noen med sensor og ledning. Andre med mulighet for varsling på mobilen. Et fullgodt system med en høy alarm, samspill med lensepumpe og varsling til mobil, er selvfølgelig det beste. Et slikt system koster tid og penger. Inntil det eventuelt er på plass vil det å ha en eller flere vannarslere ombord være en start. Varsleren fra Nexa reklamerer med at den kan varsle lekkasjer i hjemmet, men den er like godt egnet på en båt. Den har to følere på undersiden og alarmen vil gå av hvis disse registrerer vann. Varsleren kan dermed varsle tidlig og før en lekkasje får utvikle seg. Varsleren fra Nexa har innebygd batteri som er ment å vare i 10 år. Det er ikke mulig å bytte batteri.

.