JORDOMSEILERE: «Impuls» klarte seg rundt Kapp Horn, men ikke rundt Sørgrunnberget.

Skagen Races forbannelse

Alt var bedre før da Brofjorden var merket som ble rundet før kursen ble satt mot Skagen.

Publisert Sist oppdatert

Det hviler en forbannelse over Sörgrundsberget, siste rundingpunkt før bøyene ved Skagen. Det virker i hvert fall slik når man slenger bryggelangs i Smögen og snakker med seilere som har gitt opp Skagen under Årets Skagen Race. Om det skulle blitt lagd et karet over farvannet i middelalderen, så ville det blitt tegnet inn et sjømonster akkurat her. 

Verdens tøffeste farvann

«Impuls» er en av båtene som måtte gi seg. «Impuls» med Marianne Vasaasen og Kolbjørn Østhaug har seilt i verdens mest forblåste hjørner, men måtte gi opp seilasen til Skagen. «Impuls» returnerte i høst fra jordomseiling hvor båten hadde seilt rundt Kapp Horn og til Alaska. 

På turen fungerte styringen. Den røk ved Sörgrundsberget. Båten kom seg trygt til Smögen med autopilot og nødrorkult. 

SMÔGEN: En stor del av båtene som ikke fullførte Skagen Race endte opp i Smögen.
BRUDD. «Xoco» fikk brudd i innfestningen til vantet under Skagen Race.

Skadet genuavognen

Juraj Palenik er fra Slovakia kom helle ikke lengre enn til Sörgrundsberget. Her røk genuavognen. Etter en times forsøk på å få orden på utstyret ble håndkle kastet inn. 

På X-362 Sport «Xoco» røk feste til vantet mellom salingen. Heldigvis klarte masten seg. 

Tilbake til Brofjorden

Vi kjenner Skagen Race nå, og regattaen er ikke snill mot båt, utstyr og mannskap, men slik har det ikke alltid vært. Den gangen Brofjorden var det siste rundingsmerket før Skagen var alt så mye bedre. Det hviler en forbannelse over Sörgrundsberget, kan det virke som.