Mathilde Academy

Morten Kiellands «Mathilde» blir en av kongens konkurrenter.

Stor interesse for å seile på profflag

To norske seilere blir med Morten Kiellands 50-foter i høstseilasene i Middelhavet, men det er fremdeles rom for seilere til neste sesong.

Publisert Sist oppdatert

Som det fremgår av siste nummer av Seilas og SEILmagasinet, nå i postkassen til abonnentene, byr den norske seileren Morten Kielland, bosatt i Sveits, på en enestående mulighet for norske seilere som vil satse på en fremtid som proffesjonell seiler.

Etter oppslag på seilmagasinet.no meldte flere gode seilere seg til en intervjurunde med Kielland, Knut Frostad og Christen With allerede 30. august i Oslo. Det er imidlertid fremdeles mulig å komme i betraktning for neste sesong. Da er søknadsfristen 15. oktober og intervjuer vil eventuelt finne sted i månedsskiftet oktober/november.

To uttatte

Av dem som var innkalt til intervju i august, valgte juryen ut to seilere, en navigatør og en som skal være i seilerteamet.

Silje Brathagen With har navigert i 12 år og er ivrig etter å lære mer i et internasjonalt miljø. Hun behersker B&G (installasjon og bruk), Expedition, Excel for logfil og performance analyser, kalibrasjon, trådløse nettverk, vær, navigasjonsteori (påvirkning av strøm/tidevann, vind, routing, next leg, lokale forhold. Hun har også vært borti Raymarine, TackTick, Adrena og KND sailing performance. Silje har også et nettverk innen det internasjonale og nasjonale navigasjonsmiljøet som hun kan søke råd hos når det trengs, og hun har hatt gode one-to-one sessions med Peter Isler for læring. At hun er gift med Christen With vil neppe legge noen demper på hennes muligheter, og det de snakker om over kaffebordet vil ofte være relevant i forhold til hennes utvikling som navigatør.

Silje skal i første omgang være med i St. Tropez i begynnelse av oktober og deretter i Nations Cup fra 10. til 14. oktober, med noe trening i forkant. 

Alexander Ringstad blir den andre seileren som skal delta i høstens seilaser, de samme som Silje, og han skal også være med på transportetapper for å bli best mulig kjent med båten

Alex er 21 år og å har som mål å bli profesjonell regattaseiler. Ved siden av at han har seilt både med «Wolfpack» TP52 og med 8-meteren «If» i VM, satser han for fullt i Moth og har som mål om å bli topp 3 i Youth-VM i 2018. Moth er klassen der proffene samles og som derfor holder et svært høyt nivå.

Ikke minst ble satningen hans i denne klassen lagt vekt på da han ble valgt ut til «Mathilde Academy», og Morten Kielland åpner for at seilingen i høst vil kunne gi åpning for fast plass på laget også i 2018.

Flere får sjansen

En av kandidatene til «Mathilde Academy» er Nacra 17-seileren Mathias Mollatt. Han satser også på en karriere som proffseiler, men har som mål å gjøre det bra i Tokyo-OL. Det kan bety at flere av regattaene han må seile i Nacra 17-klassen kan kollidere med programmet i Swan Club 50.  

Morten Kielland skal ha minst en person til i mannskjapet for 2018. Vedkommende må binde seg til alle regattaene «Mathilde» skal delta i, men får alle reise- og oppholdskostnader dekket. De aktuelle seilasene er Monaco i april, Palmvela 2.-5. mai, Porquerolle 24.-28. mai, Giraglia St Tropez 10.-16. juni, Copa del Rey 29. juli -5. august og Swan Cup på Sardinia 9.-16. september.

Springbrett til en internasjonal karriere

Seilingen om bord i «Mathilde» kan være et springbrett til en internasjonal karriere som seiler. I det miljøet som seileren nå blir introdusert til, er det mange muligheter. Knut Frostad mener det særlig er bruk for gode navigatører. Aksel Magdahl er en av verdens beste og har tilbud om å seile så mye han orker.

Forutsetningen er at man ser på seiling som et fullverdig yrke der tiden om bord i «Mathilde» er en del av en utdannelse, der en får, om ikke lønn for arbeidet, så i hvert fall alle kostnader dekket. Ikke alle utdanningsinstitusjoner kan by på noe lignende.

Interesserte kan meld seg inne 15. oktober til mikkel@seilmagasinet.no.