Mest fransk i Vendee Globe

Til tross for nedgangstider og et tøft sponsormarked stiller 20 båter til start i soloseilasen Vendee Globe. De fleste av dem er franske.

Publisert

Hovedbilde: Acciona er finansiert av et spansk energisepskap og er 100 prosent utslippsfri.

Med mindre enn 50 dager igjen til starten på det som mange regner for den mest utfordrende av alle kappseilaser, soloseilasen jorden rundt uten stopp, Vendee Globe, ble den endelige startlisten i går presentert på en pressekonferanse i Paris.


Tyve seilere stiller til start i franske Les Sables d'Olonne 10. november når regattaen i år arrangeres for syvende gang.

Her er listen:

Jeremie Beyou (FRA/Maître CoQ)

Arnaud Boissieres (FRA/AKENA Verandas)
Louis Burton (FRA/Bureau Vallee)

Samantha Davies (GBR/Saveol)

Bertrand De Broc (FRA/Votre Nom autour du Monde avec EDM Projets)

Tanguy De Lamotte (FRA/Initiatives-coeur)

Kito De Pavant (FRA/Groupe Bel)
Alessandro Di Benedetto (FRA-ITA, Team Plastique)

Jean-Pierre Dick (FRA/Virbac-Paprec 3)

François Gabart (FRA/MACIF)

Mike Golding (GBR/Gamesa)

Marc Guillemot (FRA/Safran)

Zbigniew Gutkowski (POL/ENERGA)
Jean Le Cam (FRA/SynerCiel)

Armel Le Cleac'h (FRA/Banque Populaire)

Vincent Riou (FRA/PRB)

Javier Sanso (ESP/ACCIONA 100% EcoPowered)

Bernard Stamm (SUI/Cheminees Poujoulat)

Alex Thomson (GBR/HUGO BOSS)

Dominique Wavre (SUI/Mirabaud)Frankrike er største nasjon med hele 12 seilere, Storbritannia har tre, Sveits to, Italia, Polen og Spanie en seiler hver. 

- Dette er verdens tøffeste idrettsarrangement, sier briten Alex Thomsen som i år stiller opp for tredje gang. Han har aldri fullført regattaen som har en fullføringsprosent på ca 50. Thomson satte nylig transatlantisk rekord for soloseilere da han tilbakela den klassiske distansen fra Ambrose fyrskip utenfor New York til Lizards Point ved Lands End på 8 dager 22 timer og 8 minutter og slo den tidligere rekorden med nesten et døgn.

Rekorden for Vende Globe seilasen er det Michel Desjoyeaux FRA som holder. Det er også raskeste jordomseiling foretatt av en soloseiler og ble satt da han for andre gang vant regattaen i 2008/09 etter 84 dager, 3 timer, 9 minutter og 8 sekunder i sjøen og en gjennomsnittshastighet på 10.78 knop.

Ikke bare skal seilerne gjennomføre tre måneders seilas elene på havet under de tøffeste forhold, men bare å stille til start er en stor utfordring. Å skulle finansiere deltakelse med et budsjett på mellom 10 og 20 millioner kroner i et presset sponsormarked er ingen spøk og selv om man til årets seilas ligger godt under deltakerrekorden på 29 båter, er det imponerende at hele 20 båter stiller til start.

Av disse har 85 prosent deltatt i regattaen tidligere og av disse igjen er Mike Golding (GBR) og Dominique Wavre (SUI) superveteranene med hele tre seilaser bak seg. Det betyr 16 års engasjement og anstrengelser for å vinne en regatta som til nå bare har vært vunnet av franske seilere. Golding var nære på i 2004/05, men mistet kjølen rett før mål og kom seg inn på en sterk 3. plass. 

Powered by Labrador CMS