Mesternes Mester 2023
HELE LAGET: Nå er det ikke lenger bare skipperen som kvalifiserer seg til Mesternes Mesterskap, men hele laget.

Nye regler for Mesternes Mesterskap

Fra og med i år av er det ikke lenger skipperen som kvalifiserer seg til Mesternes Mesterskap, men hele laget – i klasser med mer enn én seiler om bord.

Publisert

I alle år har det vært skipperen som har vært den som kvalifiserer seg til Mesternes Mesterskap gjennom å bli norgesmester i en klasse. Deretter – innen visse regler – har det vært opp til skipperen å organisere laget sitt til Mesternes Mesterskap.

Fra og med i år er dette prinsippet endret til å bli:

«Det er seileren i en enmannsjolle/brett eller laget i båter med mer enn én om bord som er kvalifisert for MM».

Og med dette nye prinsippet følger det så et sett kriterier som stilles til det laget som så skal delta i MM:

• Den kvalifiserte seileren fra enmannsjoller/brett må være en del av laget i MM.

• Begge de kvalifiserte seilerne fra båter med to om bord må være en del av laget i MM.

• Minst to av de tre seilerne som kvalifiserte lag med tre om bord, må utgjøre en del av laget i MM.

• Minst tre av seilerne som var med å kvalifisere laget fra klasser med fire eller fem om bord, må være en del av laget i MM.

• Minst fire seilere som var med å kvalifisere laget fra båter med seks eller flere om bord, må være en del av laget i MM.

Når det gjelder hvem som kan kvalifisere seg til Mesternes Mesterskap, er det imidlertid ingen endring i reglene. Norgesmestrene i en klasse får automatisk tilbud om billett, men takker de nei, går muligheten videre til sølv- eller eventuelt bronsevinner. Og så stopper det der. 

I tillegg kan NSF tilby medaljører i OL deltakelse i MM – og det er jo å håpe at det kommer noen slike deltakere i årets MM! Likeledes vil verdensmestre eller europamestre i klasser godkjent av World Sailing få tilbud om å være med i MM. 

Dersom det er plasser igjen i MM, vil seilere fra NSFs landslag kunne få anledning til å danne et lag, og deretter tilsvarende for en gruppe seilere på nivået under landslaget. Videre ned på prioriteringslisten står eventuelle klassemesterskapsvinnere i klasser som inngår i NSFs toppidrettspyramide. Og helt til slutt kan NSF tilby en plass – et wild card – til spesielt inviterte.

I Mesternes Mesterskap er man junior ut det året man fyller 19 år, og juniorene konkurrerer om et eget trofé i MM. Tidligere har juniorlagene seilt sammen med alle de øvrige, men fra og med i år er det åpnet for at juniorene kan ha sin egen kvalifisering I MM. Og får å kunne oppfylle kravene til et juniorlag, må minst 75 prosent av laget inneha den definerte junioralderen.

DISKUSJON: Per Christian Bordal har lyttet diskusjonen etter mesterskapet i 2023.

Dersom juniorene har egen kvalifisering i MM, vil vinnerlaget være sikret en plass i en semifinale, mens lag nummer to er sikret en plass i kvartfinalen. Dette gjelder dersom finalene seiles som utslagsfinaler etter IQFOiL-prinsippet.

– Vi har valgt å gjøre disse endringene etter at det ble en hel del diskusjon rundt fjorårets MM. Diskusjonen oppsto da reglene, slik de var, ble synliggjort i deltakerpresentasjonen. Der ble skipperen fremhevet med eget bilde og resten av laget nevnt. Da ble det klart for veldig mange at kriteriene var feil – for ikke å si gammeldagse, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

Reglene er derfor blitt revidert og godkjent av NSFs styre, og de er gjeldende fra og med 2024-sesongen.

– En liten, men viktig praktisk detalj vi vil kreve av laget som skal delta i MM, er at laget fra første stund av etter at de har vunnet NM og akseptert deltakelse i MM, peker ut den på laget vi i NSF skal kommunisere med, sier generalsekretæren.

Og det er nok egentlig nettopp denne praktiske detaljen, som er bakgrunnen for at de gamle reglene spesifiserte skipper-rollen. Nemlig ønsket om å ha én å forholde seg til.