Det er ikke bare vindens hastighet som bestemmer hvor mye kraft det er i vinden
Vindmåleren vil måle 10 m/s uansett om luften er «tett» eller «tynn».

Du må reve mer om vinteren

Vinden har 15 prosent mer kraft en kald vinterdag sammenlignet med en sommerdag, selv om vindhastigheten er lik, forteller ekspert Henrik Grythe.

Publisert Sist oppdatert

Henrik Grythe jobber ved Norsk institutt for luftforskning og er aktiv seiler, både i storbåt og i Snipe. Han forteller at både lufttrykk og temperatur påvirker vindens kraft. Det betyr at båten vil krenge mer om vinteren enn om sommeren, selv om vindens hastighet er den samme. Vinterstormene, slike som «Berit» i slutten av november, vil også gjøre mer skade enn tropiske stormer fordi luften er tyngre.

– Under NM i ORCi gikk det en heftig diskusjon om bord i «SailLogic» om hvor mye temperaturen hadde å si for hvor kraftig vinden er. Det viste seg at det var til dels sterke og delte meninger om saken om bord. Noen holdt på at for eksempel 10 m/s var kraftigere vind når det var kaldt enn varmt, mens andre mente at det var lufttrykket som var viktigst for hvor mye kraft det var i 10 m/s. Luftfuktighet kom også opp som en mulig faktor som kan påvirke vindens kraft, forteller Grythe. 

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER