SEIER: 19 år gamle Fink fortsatte å seile da de fleste søkte nødhavn.

Forstod ikke VHF-prat, og vant

Det ble tysk og Østerrisk på topp av første etappe i klassen for serieproduserte båter i Mini Transat. Språkproblemer er en av årsakene.

Publisert Sist oppdatert

eDet ble en spesiell etappe for de 21-fots havseilene som skal seile til Karibia. Første etappe gikk fra Frankrike til Kanariøyene som ble en våt og slitsom tur. Det startet 90 båter mandag 27. september. 65 båter i serieklassen, og 25 i protoklassen.Nå 15 dager etter start er det to båter som ikke har gått i mål, og tre båter som har brutt.

Kraftig lavtrykk

Det var meldt om kraftig uvær da feltet nærmet seg Kapp Finisterre, det nordvestlige hjørnet av Spania. Da hadde de fire raskeste proto-båtene alt rundet og fikk glede av rask slør sydover.

Nord for Kapp Finisterre var det meldt vind fra sydvest i opp mot 60 knop. Dette gjorde deltagerne bekymret, og over VHF-radioen ble det gjort en felles avtale om at båtene skulle søke nødhavn i 36 timer til uværet var over.

Tyske Melwin Fink fikk med seg at det var uvær på gang, men fikk ikke med seg alle detaljene på VHFen. Han holdt kontakten med Østerrikeren Christian Kargl, og de vurderte situasjonen til at det skulle være mulig å forsere uværet. Jo lenger syd de kom, jo enklere ble forholdene.

De hadde da alt vært gjennomm et tidligere lavtrykk, og Fink stolte på sin Pogo 3, men var mest bekymret for riggen.

Været ble mindre ille enn meldt. Fink hadde vindkast rett i mot på 40 knop, 20 m/s.

UNG: Malvin Fink er den yngste Mini Transat vinneren.
SERIE: Fink seiler en Pogo 3, og fikk to minier med scow-baug bak seg.

Ambisjoner om topp 10

19 år gamle Melwin Fink er den yngste seileren som noen gang har vunnet en Mini Transat etappe. Den unge tyskeren har satset tungt på mesterskapet og satt av to år for å trene sammen med franskmennene. Han hadde ambisjoner om å bli topp ti. Nå har han en ledelse på 100 nm på båt nummer to før andre og siste etappe.

Fink lå som nummer 17 da uværet kom, men ettar at alle var i gang igjen, så økte han ledelesen til de andre. Fink brukte 10 døgn og 35 minutter på førts etappe.

TRIO: Tredje til Pierre Le Roy, første til Tanguy Bouroullec og sølv til Fabio Muzzolini.

Tett i protoklassen

Det var fire biter som kom seg syd for været. Favoritten Tanguy Bouroullec tok eieren, men bare så vidt. Fabio Muzzolini og Pierre Le Roy tok inn på forspranget det siste døgnet, og det skilte bare 70 minutter mellom de tre første båtene. Bouroullec brukte syv døgn, to timer og 12 minutter på den 1350 nm lange etappen.

Russiske Irina Gracheva var en av de fire som var i tet rundt Kapp Finisterre, men var nesten 11 timer bak første båt i mål. Gracheva slet med sjøsyke de første fem døgnene, og det reduserte hennes yteleseevner.

SJØSYK: Russiske Irina Gracheva kom på en sterk fjerdeplass tross for at hun slet med sjøsyke.