MOLDE SEILFORENING

VINTER: Norges natur byr på uante muligheter når det gjelder seiling og kombinasjonen av seiling og ski, fjellturer og så videre.

Stikk til sjøs med Pokemon Seil!

Hvorfor ikke bruke Pokemon-tankegangen for å få flere til å seile på tur?

Publisert Sist oppdatert

I Molde pakkes seilbåtene ned om vinteren. Selv om fjorden ikke fryser, pakker de aller fleste av oss båten ned med mer eller mindre avanserte takkonstruksjoner. Der ligger båten urørt til etter påske.

Selv hadde jeg som ny turbåteier tenkt å bruke båten hele året, men etter at den ene etter den andre pakket inn båten, endte det med nedpakking for meg også. Ennå har jeg ikke helt skjønt hvorfor.

At dette likevel ikke skal være nødvendig, fikk vi bekreftet i det nylig avholdte foredraget som Jon Amtrup holdt om turseiling på Fjærestua.

– Hvor mange seiler om vinteren?, spurte Jon de 50 (!) turseilerne som hadde møtt opp på Fjærestua for å høre foredraget om seiling langs norskekysten.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

TEMAKVELD Seiling langs norskekysten var tema for kvelden.

Seiling og ski

To hender gikk i været. Resten av oss fikk deretter servert imponerende bildebevis på at seiling også kan og bør gjøres i vinterhalvåret. Seiling bør foregå året rundt, ifølge Amtrup, og etter bildene å dømme kan det absolutt gi gode opplevelser! Ikke minst dersom man kombinerer det med skiturer.

Vi ser stadig flere adventure-firmaer som tilbyr ski- og seilopplevelser i fjordene våre. Likevel er det slik at vi som bor midt i dette smørøyet, ikke benytter oss av muligheten til å ta med hytta på topptur.

Hvorfor pakker vi ned båtene? Er vi redd for frostsprengning? Vil snøen ødelegge båtene? Vil seilene råtne?

I Molde har vi så langt i vinter knapt hatt minusgrader og vi har hatt bra med vind. Snø har nærmest vært fraværende ved havnivå. Denne typen vær ville nok en uinnpakket båt tåle godt, i alle fall om den ble brukt jevnlig. Dette er også en type vær som klimaforskerne skisserer for vårt område i fremtiden. Det ser ut til at vi som satset på vannsport har gjort et bra valg.

Vinteraktiviteter

Kanskje bør seilforeningen tilrettelegge for seilaktivitet gjennom større deler av sesongen? Bør vi gjeninnføre vinterserien for regattaseilerne? Gjennomføre tur til badeland på Finnøya i januar? Seil- og skitur til Stranda(fjellet) i påsken?

Om ikke noen kommer med overbevisende argumenter for å holde presenningen på, tror jeg jammen at jeg i god Amtrup-ånd avdekker båten snarest og stikker til sjøs!

«Stikk Ut!» er et lavterskel fot- og skiturkonsept i Møre og Romsdal initiert for å få folk til å dra ut i naturen. Turkomite­ansvarlig i Molde Seilforening, Kjell Fostervoll, lanserte på den nevnte foredragskvelden ideen om et «Stikk til sjøs!» konsept for turseiling. Friluftsrådet i Møre og Romsdal legger årlig ut nye turmål og tilrettelegger med turbeskrivelser og registreringssystem blant annet via en applikasjon.

Pokemon for seiling

12 500 personer registrerte seg på Stikk Ut i 2016, og det ble gått over 256 000 turer. Gevinsten for turgåeren er et kaffekrus som må betales fra egen lomme og masse turopplevelser. Kanskje kan dette bli et konsept for seilere og padlere i fylket med poster i gjestehavner fra Åndalsnes til Ona, og i naturhavner fra Veidholmen til Sandshamn?

Mange av StikkUt-postene er allerede tilgjengelige med båt. Kanskje kan vi være enda mer innovative og gå for en Pokemon-lignende applikasjon for seiling? Kan dette gi en boost for familieseilingen?