Mossingene vant alt

Ingen kunne true laget fra Moss i seilsportsligaens 2. divisjon. De vant alt.

Publisert Sist oppdatert

Ingen kunne true Moss Seilforening i seilsportsligaens 2. divisjon. De vant alle de åtte flightene runden bestod av – og tok med det en skikkelig storeslem. Ingen kunne true dem. Jørn-Erik Ruud, Erik Holme, Pål Tønnesson og Marie Bordal utgjorde laget fra Moss.

Laget hadde for det meste god kontroll på konkurrentene hele tiden, og symptomatisk for det var at de vant den siste seilasen overlegent og før siste båt hadde rundet det siste merket.

Nesten alltid i têt

Det hører med til historien at Jørn-Erik Ruud var den første som anskaffet J/70 i Norge – og det lenge før noen seilsportsliga var påtenkt. Erfaringen med båttypen har selvfølgelig vært et pre i seilasene, men at de i seks av de åtte seilasene var først på det første merket – og at de i mange av seilasene vant startene – viser at det taktiske og strategiske også sitter godt.

Og tok de først ledelsen i en seilas, ga de den aldri fra seg.

Seilte safe

Asker Seilforening var nærmest mossingene på resultatlisten – fem poeng bak. De hadde tre seire og seks annenplasser; også det svært solid.

– Vi har tatt oss pent igjennom seilasene og har ungått konflikter og situasjoner, sier Terje Sorteberg og Torgeir Pedersen, som utgjorde laget samme med Marthe Bjerkåsholmen og Sebastian Wirak.

Tredjeplassen gikk til Grimstad Seilforening, anført av Giorgos Nikoltsis, mens Laser-seiler og OL-seiler Marthe Enger Eide satt til rors på Bærums lag, som ble nummer fire.

Opp og ned

Etter første runde ligger dermed Moss, Asker, Grimstad og Bærum an til å rykke opp i 1. divisjon, mens Bodø, Malvik og Stjørdal og Tromsø ligger an til å rykke ut av ligaen. Bergens Seilforening stilte ikke til start i Oslo, og er dermed det fjerde laget som er blant de utsatte.

Alle seilasene i Oslo er blitt tracket og analysert av SAPs system og kan studeres av alle i ettertid. Arrangørene fra Oslo og KNS hadde også rigget opp en flott live-sending med tre kameraer. Hver seilas ble ledsaget av kommentarer fra match-seileren Magnus Brun, som ga de som fulgte med på nettet, et innsiktsfullt og levende bilde av hva som foregikk på banen – og hva som var spenningsmomentene i hver seilas.

Publikum på nett

Med tracking og live-bilder var det ingen tvil om at publikumsarenaen for seiling er på nettet; der var det flere seere enn det var fysisk tilstede ved seilasen. Til tross for at seilasene foregikk utenfor Oslos beste havneområde på Tjuvholmen og at det samtidig foregikk en stor vannfestival på området, var det kun et fåtall publikummere som fant veien til regattaområdet og fulgte seilasene fra bryggekanten.

Den beste oversikten over hva som foregikk, hva som var spenningsmomentene og hvordan ligaen utviklet seg fikk man på nettet i form av tracking og live-sendingen til Oslo Seilforening og KNS.

Resultater