NM: Nesodden Seilforening arrangerer NM i Optimist i 2018. Spørsmålet er om værforholdene blir like friske der som de var i Sandefjord i 2017.

Rekordlav NM-deltagelse i Optimist

Kommende helg er det norgesmesterskap i Optimist – og så langt er deltagelsen historisk laber. Men dette er ikke det fulle og hele bildet.

Publisert Sist oppdatert

Nesodden Seilforening har på nytt påtatt seg ansvaret med å arrangere norgesmesterskap i Optimist. Sist foreningen gjorde det, var i 2015, og gutteklassen ble den gangen vunnet av Mathias Berthet fra KNS, som i år ble verdensmester i 29er!

I 2015 talte gutteklassen 42 deltagere og jenteklassen 31. I skrivende stund – en snau uke før mesterskapet starter – er det kun 19 gutter og 21 jenter påmeldt. Om dette står seg når mesterskapet starter, vil NM-et gå inn i historiebøkene som det Optimist-mesterskapet med den dårligste deltagelsen noensinne.

Det laveste antallet i gutteklassen er til nå 28 deltagere – noe som skjedde i Bergen i 2016. Lavmålet i jenteklassen ble nådd under NM i Tønsberg i 2013, da det startet 20 seilere. Starter alle de påmeldte, blir det ikke fullt så ille i år.

De yngste redder mesterskapet

De lave tallene betyr imidlertid ikke at det kun blir 40 seil å se utenfor Steilene i Oslofjorden kommende helg. For en del år siden introduserte Moss Seilforening klassene coming star i forbindelse med NM i Optimist, og det er omtrent like mange påmeldt i dem i år som i de offisielle NM-klassene. Coming Star-klassene er for seilere under 13 år, som ifølge Norges Idretssforbunds regler ikke får delta i offisielle NM.

Faktum er derfor at det blir 80 seil eller flere å se på fjorden utenfor Steilene, så totalbildet er ikke fullt så dystert som NM-deltagelsen skulle tilsi.

Er en æra forbi?

Det fins sikkert mange teorier og årsaker til hvorfor deltagelsen i Optimist-NM har gått nedover og nedover – fra den gangen på 1970-, 1980- og begynnelsen av 1990-tallet da 81 seilere var maksimum antall som fikk seile NM, og da det enten var ventelister for å få delta eller seilkretsene holdt uttagning for å sende sine beste seilere.

En årsak kan være at det å seile Optimist helt til man er 15 år blir mindre og mindre aktuelt. Nå fins det flere alternativer, som for eksempel Laser 4.7, RS Feva, 29er og etter hvert også Waszp. Og med færre 14–15 åringer på deltagerlisten, blir deltagergrunnlaget når det gjelder Optimist-seilere over 13 år spinkelt.

Norgescupene ser ut til å ha overtatt den rollen NM en gang spilte. Der spiller utagning til internasjonale mesterskap en vesentlig rolle, parallelt med at det også seiles i B- og C-klasser.

Fortsetter deltagelsen å synke i NM, vil Norges viktigste rekrutteringsklasse om få år miste sin status som NM-klasse.

Klare NM-favoritter

Av fjorårets tre medaljevinnere stiller to av dem til start i år også; Markus-August Berthet fra KNS og Eirik Bøen fra Ålesund som vant gull og sølv. De to må følgelig også finne seg i å være favoritter til gull- og sølvmedaljene i år også.

I jenteklassen er situasjonen nøyaktig den samme; Mathilde B. Robertstad fra Tønsberg vant gull i 2017 og Marie Lepperød fra samme forening tok sølv – og begge stiller til NM-start i år også. Som favoritter.

Skal man snakke om utfordrere til disse opplagte medaljekandidater, viser sammenlagtlisten for norgescupene i år at det i første rekke kan bli Julia Jacobsen (KNS) og Jenny Skirstad Pollen (Bærum) som vil være utfordrere når det gjelder jentene, og Sindre Tollevik Garvik (Stavanger) og Emil Forslund (Nesodden) når det gjelder guttene.