SOLGANGSBRIS: En glitrende solgangsbris kan bli redningen for Optimist-NM, men da må man trolig ta kvelden til hjelp.

Solgangssbris kan redde Optimist-NM

Norgesmesterskapet i Optimist vil bli velsignet med vakkert sommervær, og forhåpentlig vil det igangsette solgangsbris om ettermiddagen og kveldene.

Publisert

«Smeigedager» vil nok sørlendingene som kommer til Moss for å seile norgesmesterskap i Optimist, kalle været som møter dem denne helgen. Varmt, stille vær lyder de meteorologiske varslene på, men mens det er stille over land, kan det være håp om glitrende solgangsbris utover ettermiddagen og kvelden. Det betyr nok at både arrangører og seilere må belage seg på å ta kveldene i bruk for å få mesterskapet i havn.

Og allerede for dagens første seilaser har de involverte fått et signal om det. Den planlagte starten klokka 11 er utsatt til kl 14.

– Da først tyder yr.nos prognoser på at det kan bli vind, og for at seilerne skal få slippe unødvendig venting, besluttet vi allerede i går å utsette starten, sier Thomas Nilsson, leder av Norsk Optimistjolleklubb.

Og mye tyder på at det samme også vil gjelde for lørdagen og søndagen for de 85 seilerne som deltar i Moss. Det blir stille til et godt stykke ut på dagen, hvoretter soloppvarmingen forhåpentlig setter i gang solgangsbrisen utover ettermiddagen.

Opp til fem–seks sekundmeter vind kan det bli i Verlebukta, der mesterskap går, om kvelden, sier yr.no. Over land på Jeløya er det ikke varslet mer enn opp mot 3 m/sek.

Ny klasseinndeling

Årets norgesmesterskap byr på nyheter og endringer i forhold til tidligere år. Helt siden 1986 har Optimist-NM vært inndelt i en gutt- og en jenteklasse, men i år er dette endret. I år heter NM-klassen U15 og er for både gutter og jenter i alderen fra 13 til 15 år – det vil si seilere som er over NIFs definerte alder for arrangement av NM.

Det betyr på mange måter at man går «back to basic», for fra det første Optimist-NM-et ble arrangert i 1971 og frem til og med 1985 – konkurrerte gutter og jenter på like fot i én og samme klasse. I det siste fellesmesterskapet i 1985 deltok det 81 seilere, mens det i det første separate NM-et i 1986 deltok 30 jenter og 81 gutter.

De samme tallene kan man ikke skilte med i år. I U15-klassen er det 32 seilere som skal kjempe om NM-medaljene. Sammenligningen med 1986 er imidlertid ikke helt reell, for den gangen gjaldt ikke barneidrettsreglene og det deltok seilere i NM som var under 13 år.

Seilere under 13 år får imidlertid også delta i Moss. Arrangementet inneholder to klasser til – U12 Coming Star og U10 Coming Star. Begrepet «coming stars» var det for øvrig Moss Seilforening som innførte under et stor-NM for noen år siden, for også å kunne ha et tilbud til seilere på 11 og 12 år, som, ifølge barneidrettsreglene, kan delta i nasjonale arrangementer, men ikke konkurrere om NM-medaljer. U12 teller 36 seilere.

U10-klassen teller 17 seilere. I denne klassen vil det ikke være noen rangering, men de vil starte sammen med U12-seilerne.

Mange kjente seilernavn

Fjorårets to norgesmestere i Optimist, Mia Beckmann Klæboe fra Drøbaksund og Balder Støen fra Nesodden, har avsluttet sin Optimist-karriere. Til start stiller heller ikke fjorårets sølvvinnerne, Jenny Skirstad Pollen, Bærum og Erik Bøen, Ålesund, og dermed blir det bronsevinnerne fra 2019, som begge stiller til start i Moss, som blir å finne i forsvarerrollen. Liva Løset Eriksen fra Sandefjord og Vetle Støen fra Nesodden vil inneha i de rollene i Moss.

Livas pappa, Jon Eriksen, vant for øvrig bronsemedalje i det første kjønnsinndelte NM-et i Optimist i 1986 – og ble norgesmester året etter i gutteklassen.

Deltagerlisten inneholder i det hele tatt mange kjente seilernavn, som for eksempel Doksrød (Simen Doksrød vant NM i Optimist i 1988), Pollen (Ole-Petter Pollen vant NM-sølv i 1979), Lofterød (Odd-Roar og Bjørn Lofterød var OL-deltagere), Forslund (Bjørn Forslund har vunnet mye i norsk seiling), Toll (Carolina Toll vant Optimist-NM i 1998), Kjær (Terje Kjær vant NM i Laser i 2001) og Melleby. Eivind Melleby ble nummer fire i Star under OL i 2012, og ble senest for en uke siden nummer fire i Laser Radial-NM.

For å nevne noen navn. Eplet faller ikke så langt fra stammen i norsk seilsport!

Strenge korona-tiltak

NM i Optimist foregår under et strengt koronaregime, og Moss Seilforening har lagt ned mye omtake i å redusere risikoen for spredning av smitte. Deltagerne vil blant annet bli inndelt i soner og kohorter på land, det vi være en streng køordning ved utsetting og opptak av joller og det vil ikke være noen premieutdeling med overlevering av premier og medaljer fra hånd til hånd.

Les mer om Moss Seilforenings koronatiltak: «Covid 19-preget norgesmesterskap i Moss».