I VINDEN: Foilende seiling med Waszp er i vinden, og i 2019 får klassen sitt første NM.

Første NM for Waszp i 2019

Mye tyder på at Waszp-klassen kan kåre sine første norgesmestre i kommende sesong.

Publisert Sist oppdatert

Mesterskapet skal gå i Larvik 31. august og 1. september 2019. Det vil bli det første norgesmesterskapet for denne foilende enmannsjollen, som er blitt etablert som en klasse i Norge på rekordtid.

– Det gjenstår noen formaliteter før NM-et er godkjent. Dette fordi klassen per i dag ikke har noen offisiell klasseklubb i Norge, noe alle NM-klasser må ha ifølge bestemmelsene, sier Per Bøymo i Norges Seilforbund.

Han regner imidlertid med at formalitetene vil falle på plass i løpet av kort tid.

30–40 båter i NM

Mesterskapet vil være et åpent NM, hvilket betyr at også utenlandske deltagere kan stille til start.

– Vi regner med at et sted mellom 30 og 40 Waszp-er kommer til Larvik, sier Thomas Nilsson, far en til en av de cirka 30 aktive seilerne i klassen i Norge.

I tillegg til de 30 aktive fins det en håndfull «badebåter» som ennå ikke har stilt opp i noen av arrangementene til Foiling Norway, som det som kan komme til å bli klasseklubben for Waszp, heter.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

45 BÅTER: I 2019 vil den norske flåten av Waszp telle cirka 45 båter.

Gunstig inngangsbillett

Majoriteten av de norske Waszp-ene er del-finansiert av Foiling Norway, og til våren kommer det ytterligere ni båter som vil bli solgt ved hjelp av finansiering fra Foiling Norway:

– Unge gutter og jenter i alderen 13 til 25 år kan søke om å få tildelt og disponere sin egen Waszp i tre år ved å betale 12 500 kroner hvert år – i tillegg til et depositum på 10 000 kroner. Etter de tre årene kan du kjøpe båten endelig for 50 000 kroner eller levere den tilbake, heter det på Foiling Norways nettside.

En ny Waszp koster ca. 135 000 kroner.

Med de ni nye båtene som vil komme til våren, vil den norske flåten telle rundt regnet 45 joller. De sterkeste miljøene befinner seg i Oslo, Asker, Tønsberg og Bergen. I forbindelse med tildelingen av de ni nye jollene håper man å få etablert enda et Waszp-miljø et eller annet sted i landet. 

På verdensbasis er det nå bygd over 700 Waszp-er som har fordelt seg i 42 land.

Waszp Cup i Oslo, Asker og Bergen

Den norske sesongen starter med Waszp Cup i Oslo 4. og 5. mai. Cup nummer to går i Asker 24. og 25. august, mens den tredje og siste arrangeres i Bergen 14. og 15. september. Waszp vil også være representert under Tønsberg Seilforenings tradisjonsrike pinseleir 8. til 10. juni.

De ivrigste norske Waszp-seilerne nøyer seg imidlertid ikke med kun å seile i Norge. Hele syv seilere vil ventelig ta turen helt til Perth i Australia for å delta i Waszp International Games 20.–29. januar. Det har også vært Waszp-seilere på treningsleir på Kanariøyene nå i desember. Det blir også en europeisk utgave av Waszp Games på Gardasjøen 15. til 20. juli og klassen blir også representert i Kielerwoche. Begge steder vil trolig få besøk av en stor kontingent norske seilere. 

Større foiler

Den store snakkisen i klassen for tiden er at båten nå vil bli utstyrt med større foiler. De nye foilene er blitt testet i en fire måneders tid, og resultatet skal ha vært så oppløftende at de gamle og noe mindre foilene nå skal byttes ut.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

STØRRE: De nye, større foilene skal gi Waszp bedre egenskaper.

Bakgrunnen for å teste større foiler, var et ønske om at Waszp-en skulle foile ved lavere vindstyrker. Og det slo til.

I et nyhetsbrev ramses det opp en rekke fordeler som de nye foilene gir:

  • De gjør det lettere å baute og jibbe uten at man kommer ut av et foilende modus, noe som igjen gjør det mer aktuelt å seile taktisk på banen.
  • Man seiler totalt sett en raskere kurs mot merket (båten har en bedre VMG)
  • Jollen foiler tidligere. Nå skal det være mulig å foile allerede i 3,5 m/sek vind
  • Man kan seile en dypere, foilende kurs på lens.