Innfridde: Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty vant suverent i junior VM

NM for Norges fremtidshåp i seiling

Norges største fremtidige seilerhåp skal konkurrere om NM-medaljer i Tønsberg kommende helg.

Verdens største regatta, Kielerwoche i Tyskland, ble nylig avsluttet, og hjem fra den regattaen kunne Mathias Berthet (17) og Alexander Franks-Penty (17) reise som soleklare vinnere i klassen 29er – i konkurranse med hele 117 andre lag. Til helgen stiller duoen, som seiler for KNS, opp i årets norgesmesterskap i Tønsberg for å vise at de også er best i Norge.

Fremtidshåpene

I tillegg til tomannsjollen 29er, vil Tønsberg Seilforening til helgen også være vertsskap for NM i enmannsjolle-klassene Laser Radial og Laser 4.7, og tilsammen rommer disse tre klassene seilere som må sies å representere fremtiden for norsk seilsport. Dette er landets viktigste rekrutteringsklasser for seilere som vil forsøke seg internasjonalt.

Mathias og Alexander hører med blant Norges største fremtidshåp med tanke på olympisk seiling, men de to er ikke alene om å være det. Uffe Tomasgaard (18) fra Drøbaksund Seilforening er en annen. Han deltok også i Kiel, der han ble nummer fire i verdensmesterskapet i Laser Radial. Også han stiller til start i Tønsberg som soleklar favoritt i sin klasse.

Alle de tre, Mathias, Alexander og Uffe ble norgesmestere i sine respektive klasser i 2017 og stiller følgelig som tittelforsvarere i årets NM, som starter fredag 29. juni og varer frem til søndag.

Sterke seilere fra Vestlandet

Også i Laser 4.7 stiller fjorårets mester til start. Tobias Sandmo Birkeland (17) fra Ran Seilforening vant i fjor, og også han deltok i årets Kielerwoche der han til slutt endte på 9. plass sammenlagt.

Der ble han slått av Guro Gjesdal (17) fra Stavanger, som kom på 6. plass, og hun peker seg ut som tittelforsvarerens størst utfordrer – sammen med klubbkameraten John-Øyvind Tollevik Garvik (16). Han kom på plassen bak Birkeland i Kiel.

NM uten Radial-jentene

Norgesmesterskapet i Laser Radial er åpent for både jenter og gutter, men landets største OL-håp i Radial-klassen, Line Flem Høst fra KNS som ble nummer to i Kielerwoche, stiller ikke til start. Det gjør heller ikke Caroline Rosmo fra Bundefjorden.

De to tok sølv og bronse i NM i 2017 – bak Uffe Tomasgaard.

De som kan komme til å by storfavoritten Tomasgaard litt kamp i år, vil trolig i første rekke være Christoffer Sørlie fra Fredrikstad, Anders Lindemark, Stavanger og Henrik Grønlund fra KNS.

Familieoppgjør

I 29er-klassen er det påmeldt kun 13 lag. NM-reglene krever at det skal være minimum 20 for at det skal bli et offisielt NM, men fordi klassen har oppfylt dette kravet i to av de tre siste årene, vil årets vinnere likevel bli tildelt NM-medaljer.

Mye skal skje om ikke de gjeveste medaljene tilfaller KNS-duoen Berthet/Franks-Penty, men kampen om de øvrige medaljene vil trolig bli et rent søskenoppgjør. To blad Dahl-Andersen; Emilie og Pia, og to blad Edland; Maren og Nora, seiler i hver sin båt.