«Xanadu» hjemme etter tre års jordomseiling

«Xanadu»-mannskapet Tove Tangen og Finn Mortensen ankom i formiddag hjemmehavnen Bodø - etter tre års jordomseiling på parets trofaste Hero 107.

Publisert Sist oppdatert

«Xanadu» fullførte jordomseilingen da hun krysset «eget kjølvann» i Lisboa 13 juni, 33 måneder etter at paret la ut fra den portugisiske hovedstaden med kurs vestover. Og nå er hun altså vel tilbake i Bodø.

- Selvfølgelig har det vært en helt fantastisk tur, sier Tove Tangen til Seilas. Hun understreker også at turen var meget godt planlagt, og at det faktisk ikke ble mye dramatikk underveis.

- Men Hero 107 er jo ikke noen kjempestor båt, og det siste året har vi stort sett seil i motvind, ler hun.

Fin seilas fra Lisboa

Derimot var paret heldige med forholdene på den siste etappen fra Lisboa, med maksvær og rene lystseilasen opp langs Europas vestkyst. Ankomsten til Bodø var planlagt nå i sommer, og takket være den fine sluttetappen fikk paret også en smakebit på de strålende sommerdagene i Nord- Norge anno 2009.

- Det er ekstra  fint å komme hjem til slike forhold, medgir Tove.

 Undervei har paret lagt inn flere lengre stopp. Det lengste oppholdet var på New Zealand, der de ventet i tre måneder på at orkansesongen skulle ta slutt. Det var en stor opplevelse å ha god tid på utforske det spennende landet som turister.

- Men vi passet samtidig på å ta en full sjau på riggen i New Zealand, sier Finn Motensen.

Omstillingen i Bodø

Nå gjenstår jobben med å få ta opp igjen det gamle livet på land. Finn, som jobber på Vegvesenets plankontor har hatt tre års permisjon fra jobben, mens Tove må finne seg en ny jobb innen regnskapsfaget. Parets hus har derimot blitt leid ut under jordomseilingen, så de har i alle fall eget tak over hodet.

- Det er likevel mange oppgaver å ta fatt på nå, vi gleder oss til å komme i gang, sier Tove.

- Mange opplever hjemkomsten fra et slikt eventyr som en psykisk nedtur. Er dere forberedt på hverdagen?

- Jeg tror det. Det siste halvåret har vi hatt fokus på at vi var på hjemreise, og har forberedt oss på å ta fatt på det vanlige livet igjen. Dette har vi planlagt.

Planlegging, planleggging!

Begge understreker at nettopp god planlegging var nøkkelen til at jordomseilingen kunne gjennomføres uten store problemer. Og også redskapen holdt:

- Så vidt jeg vet er det første gangen noen har seilt jorden rundt med Hero 107, sier Finn, som roser 1984-modellen.

Den Amble-konstruerte båten, som på slutten av 70-tallet ble delutviklet som et prosjekt i Seilas-regi er så godt som original.

- Original motor og mye originalt utstyr. Vi har valgt å vedlikeholde nøye alt som fungerer, og kun byttet ut utstyr når det har kommet produkter som har vist seg klart nedre, understreker Finn.

Dette har også vært en medvitende faktor til at paret holdt kostnadene ned på jordomseilingen. Det har ikke vært billig, men skipets «controller» Tove mener at utgiftene tross alt havnet i det nedre skikt av hva som vanlig for slike storslåtte seilprosjekter.

 - Dere har samlet mye stoff og informasjon om jordomseilingen på nettsidene. Har dere bokplaner?

- Vi har vært inne på tanken, og vi har mye mer stoff på lager enn det som er lagt ut. Kanskje blir det et hefte med tiden, sier Finn Mortensen.

Seilas ønsker Bodøs første lystbåt-jordomseilere velkommen tilbake til Norge. Du kan lese mer om paret og Hero 107 i et senere nummer av Seilas.

Les også mer om jordomseilingen på «Xanadu»s hjemmesider. Der finner du et oppkomme av ramsalte historier om mer enn trøblete havneopphold og truende pirater - men også drømmehistorer fra fantastiske steder jorden rundt. Paret har også lagt ut en mengde flotte bilder som får seilfeberen i gang hos den mest nøkterne...