START KL 10: Pantaenius Shetland Race starter fra Marsteinen fyr kl 10 21. juni 2017.
START KL 10: Pantaenius Shetland Race starter fra Marsteinen fyr kl 10 21. juni 2017.

47 båter setter seil over Nordsjøen

På årets lyseste dag, 21. juni, klokka 10:00 starter årets Pantaenius Shetland Race. 47 båter stiller til start.

Publisert Sist oppdatert

– En pen fremgang fra 2016, kaller pressetalsmann for Pantaenius Shetland Race, Kjell Magnus Økland, det, og henviser til de 47 båtene som setter ut over Nordsjøen klokka 10 i dag.

I 2016 var det 34 båter. Litt ekstra påfyll har regattaen fått i år ved at 1000-Mile Doublehanded Race inngår som en del av regattaen. Ni båter deltar i den regattaen, som startet i Ijmuiden i Nederland tidligere i juni og som ender med Shetland Races to etapper.

Åpen regatta

I motsetning til i de senere utgavene av Pantaenius Shetland Race er det i år ingen klare kandidater til å ta line honours. Det har alltid vært jevnt å komme først i land i Lerwick på Shetland, og med eksempelvis Class 40-er og TP 52-er på startlinjen har det vært gitt hvem som ville få den æren.

I år er det ikke slik, kampen om line honours er helt åpen og det vil trolig i større grad være veivalget enn båttype som avgjør hvem som kommer først.

Pantaenius Shetland Race er en stor begivenhet i Hordaland Seilkrets, som er arrangør, og de startende båtene vil med stil bli eskortert av kystvaktskipet «Tor» og av den gamle ubåtjageren «Hitra» til fra krigens dager som er knyttet spesielt til Shetland.

Kontinuerlig oppdatering

Regatten vil også ha med seg en følgebåt over Nordsjøen som vil formidle hva som skjer ute på havet. Om bord vil foruten Kjell Magnus Økland også Erik Aanderaa være. Sistnevnte har gjort seg bemerket som en hardfør Nordsjø-seiler og dronefilmer.

– Vi vil fotografere, filme og intervjue seilerne underveis og publisere det hele på regattaens nesttside, sier Økland.

Nettsiden er etablert ved hjelp av Sail Race System. Alle båtene vil dessuten ha trackere om bord som sender posisjonen via satellitt.

11 båter stiller i Doublehanded-klassen, som også teller med på SEILmagasinet Shorthanded-ranking.