Veien til medaljer i Tokyo

Seilforbundets nye sportssjef, Rigo de Nijs, skal være drivkraften som skal føre norske seilere frem til suksess i OL i Tokyo.

Publisert

Mer action

– Hva synes du om medaljefinalen som har vært benyttet nå i tre OL?

– Egentlig synes jeg ikke det endrer spillet nevneverdig. Den ble lansert for at alle måtte delta i den siste seilasen, men fremdeles hender det at vinneren er klar før medaljefinalen. Seiling er beslutningene som tas på vannet og ikke skåringssystemet. Poengene er et resultat av seilingen, og jeg vil gjerne at det er selve seilingen som skal være det viktigste. Dersom man nå tar i bruke et system med enda spissere finaler, risikerer man at sportens karakter endres og at omdømmet kanskje svekkes. Med det systemet som nå skal testes i RS:X-klassen der seilerne elimineres mot slutten av serien, nærmer vi oss America’s Cup-formatet. Er det bra for seilingen? Jeg tror ikke det. Da er det viktigere å opprettholde det som gjør seilingen karakteristisk, nemlig at alle starter på likt og seiler sitt løp med de strategiske og taktiske elementene som ligger i det, i tillegg til båtfarten. Da er det viktigere å jobbe med utstyret og formidlingen for å synliggjøre det. Tracking, grafikk og bedre TV-dekning har gjort mye for å synliggjøre sporten for publikum.

– Jeg glemmer ikke en gang i Sydney der jeg var på en sportsbar der de viste seiling på storskjerm. Det var 18 fots skiff, som er veldig populært der. Baren var full og folk hoiet og skrek. Hvorfor tror du? Ikke fordi seilingen var spesielt god og interessant. Det var på grunn av de spektakulære kullseilingene og kollisjonene. Crash and burn. Der var hemmeligheten, og seilsporten trenger mer av det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS