Norges vakreste vandretrofé?
Norges vakreste vandretrofé?

Norges vakreste vandretrofé?

Dette er Norges vakreste vandretrofé. De som en gang har hatt henne, men mistet henne. De savner henne, mener flerskrogseilerne.

Publisert

«Færderfruen» er vandrepremien som alle som en gang har vunnet henne, veldig gjerne vil ha tilbake, og mester for den flotte figuren er ingen ringere enn billedhuggeren Per Ung.

– Det fins mange flotte vandrepremier, men i forbindelse med stifteren av Norsk Flerskrog Seilklubb, Helge Ingebergs bortgang, måtte vi sette skapet på plass, sier Per Ferskaug til SEILmagasinet.

Dette ble det en historie av:

FRA KITSCH TIL KUNST. – Vi ville sette opp en premie til førstemann i mål – uansett klasse – på den banen flerskrogseilerne seiler i Færderseilasen. Meningen var å finne en litt «kitsch» figur på et loppemarked, for premien skulle overleveres sammen med en magnumflaske av siste åres vinner, men KNS sa nei til dette, forteller han videre.

– Derfor måtte det nye tanker til, og etter at Conrad Thrane hadde tatt en prat med kunstneren Per Ung, var statuen en realitet. Alle utseilte tider er gravert på sokkelen, sammen med båtnavn og skipper. Det gir en bra statistikk på vær og raske båter i Færder’n, sier Per Ferskaug.

Han kan også fortelle at flere av dem som har vunnet den, har forsøkt og endog fått lagd en kopi av statuen som de kan beholde selv.

Det er virkelig slik at alle som har møtt Færderfruen ikke kan glemme henne…

I fjor vant SeaCart 30en CAMILLA premien for tredje gang på rad.

PÅ JAKT. SEILmagasinet jakter på vandretrofeer som lever i seiler-Norge. Tips har vi fått, men vi ønsker flere, mange flere. Så send inn noen ord – så utfyllende som mulig om premier du mener er verdt å ta med i en samling og en oversikt over Norges jeveste, flotteste, vakreste, rareste vandrepremier.

ANDUNGESPEILET. Et av forslagene som er kommet inn er  «Andungespeilet». Det seiles det om i NM i Andunge hvert år, og det er vinneren av siste, tellende seilas som mottar premien. Premien har vandret lenge, og navneplaketter – og derigjennom Andunge-historie – er festet til rammen.

REKORD RUNDT YTTERØYA. En annen flott vandrepremie seiles det om Midt-Norges største regatta, Ytterøya Rundt, der det i fjor deltok ca. 50 båter i den 20 n mil lange seilasen.

– Trofeet «eies» til enhver tid av den som seiler raskest rundt øya og innehar rekorden, og det er et flott glassfat med maritimt motiv lagd av glasskunstneren Åshild Karevold, forteller Erling Gjevik i Innherred Seilforening til SEILmagasinet.

To båter har til nå fått sitt navn på trofeet; FOXY SISS, en X-35 med Ole Birger Giæver som skipper, og CRAZY COYOTE, en one off tegnet av Kouiomedian på 52 fot, som Stian Isaksen var skipper om bord i.

– Det ligger mye prestisje i å inneha dette trofeet. Tanken bak det er å bidra til utvikling av seilsporten og trekke til oss spesielle båter som kan vekke litt oppmerksomhet på fjorden, og som blir lagt merke til også blant folk som ikke seiler.  Og det har vi lyktes med, i og med at CRAZY CYOTE tok turen helt fra Levanger. Til høsten ventes det flerskrogbåter hit som vil prøve seg på rekorden, sier Gjevik.

TIPS. Vi vil gjerne ha tips om andre vandrepremier.