Eliteseiler kjøper kul turseiler

Å være avhengig av rullestol gjør båtvalg mer komplisert. Per Eugen Kristiansen overtar snart sin RM 970 i Frankrike.

Publisert

Å velge en seilbåt handler om å velge en båt som dekker seilerens behov. Per Eugen Kristiansen har deltatt i en rekke Paralympiske sommerleker i seiling. 54 åringen har seilt hele livet, men ble avhengig av rullestol etter en klatreulykke i 1994. Det gjør valg av turseiler mer utfordrende. Søket endte opp i La Rochelle i Frankrike hos RM Yachts.

Rask 32-foter

Foruten båten egenskaper er cockpiten viktig for den tidligere eliteseilerens valg.

–Den åpne hekken gjør det mulig å komme meg om bord fra brygga med rullestol. Alle vinsjer er også plassert samlet, langt frem i cockpiten, som gjør at jeg slipper å bevege meg så mye rundt, forteller Kristiansen.

SEILmagasinet testet RM 970 i 2016, en modell som nå selges i en oppgradert versjon. Vi mente ar båten tok seilerne på alvor og fant den kompakt og fornuftig. Vi opplevde også mye seilglede under vår test, og mente at denne modellen var den sprekeste RM-båten vi hadde testet.

TRE: RM bygger båtene av kryssfiner som blir armert med glassfiber og epoxy.
TRE: RM bygger båtene av kryssfiner som blir armert med glassfiber og epoxy.
INNREDNING: RM 970 under bygging i Frankrike.
INNREDNING: RM 970 under bygging i Frankrike.
FARGE: Per Eugen Kristiansen nye båt vil bli lett synlig på bryggeplassen hos KNS på Bygdøy.
FARGE: Per Eugen Kristiansen nye båt vil bli lett synlig på bryggeplassen hos KNS på Bygdøy.

Gjør tilpasninger

Per Eugen Kristiansen får byggenummer 42 av modellen, og overtakelse er planlagt 11. mai.

Det viktigste tilpasninger er en forflytningsbenk og en heisanordning for sikker opp og ned under seilas. Heisløsningen er fortsatt kun på blokka. Ellers blir det elektriske vinsjer, en storseilskjøteløsning med justering både fra hyttetak og løygang, og noen clucher som er flyttet slik at de kan betjenes fra cockpit benken.

Båten får et klassisk storseil, forseil på rull, samt stagseil og gennaker. Også selvfølgelig autopilot, forteller Kristiansen. Han ønsket ikke rullemast da han mener at fasongen på storseilet ikke blir like bra, og at masten blir tyngre, som gir et høyere tyngdepunkt.

Båten leveres med rorkult som standard, men Kristiansen har oppgradert til doble ratt.

En regattaseiler er tydeligvis en regattaseiler, også når det skal seiles tur.

Lest tester

I SEILmagasinets testguide finner du tester av syv ulike RM-modeller, deriblant RM 970. Du finner testene her

Per Eugen Kristiansen

Fra Wikipedia: Per Eugen Kristiansen (født 8. april 1969)[1] er en norsk seiler fra Bekkestua som vant bronsemedalje i Paralympiske sommerleker 2012 i klassen Sonar sammen med Marie Solberg og Aleksander Wang-Hansen. Han har drevet med seiling fra han var 7 år gammel. I 1994 ble han skadet i en klatreulykke og har siden vært avhengig av rullestol. Ni måneder senere var han aktiv som seiler igjen. I 1998 ble det avertert etter en handikappet seiler til å være med i konkurranser, og fra da av har han vært en aktiv regattaseiler.[2] I januar 2012 vant han VM i seiling i Florida.[3]

I 1993 ble Kristiansen cand.scient. i organisk kjemi ved Universitetet i Oslo. 22. oktober 1999 tok han doktorgraden og fra 2000 til 2002 hadde han postdoktorstilling ved Washington State University. Fra 2002 til 2005 hadde han tilsvarende stilling ved Universitetet i Oslo, hvor han nå er senioringeniør ved Seksjon for biokjemi og molekylærbiologi ved Institutt for biovitenskap.