Pionerer på guttetur

Det er 40 år siden «Preciosa» som tredje norske båt seilte jorden rundt.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: 6. juni 1979 kom «Preciosa» tilbake etter fire års jordomseiling og ble tatt i mot av en stor flåte båter i Oslofjorden (Foto: Morten Jensen).

I juni 1975 stevnet den selvbygde og egenkonstruerte 54-foteren «Preciosa» ut fra Vollen i Asker. Om bord var fire eventyrlystne gutter som ville seile i kjølvannet til jordomseilerne i de to kjente skøytene «Ho-ho» og «Rundø». Det var de to eneste norske båtene før dem som hadde seilt jorden rundt – av ren lyst.

GUTTEDRØM

«Preciosa» var resultatet av en ekte guttedrøm. Som 16-åring begynte Dag Juell Pettersen å tegne på båten han ville seile jorden rundt med. Seks år senere var båten en realitet. Med seg hadde han tre kamerater, og sammen hadde de bygd Dags egenkonstruerte båt på 54 fot – i aluminium.

Fire år var «Preciosa» underveis, og eventyret til de fire guttene har inspirert en lang rekke andre ungdommer til å gi seg eventyret i kast. I årene som fulgte la en rekke norske båter ut på jordomseiling.

ANGRER IKKE

For ikke lenge siden møttes de fire – nå som godt voksne 60-åringer – for å mimre om turen, opplevelsene og hva turen har betydd for dem senere i livet. Møtet er blitt til en artikkel du kan lese om i den nyeste utgaven av Seilas, som er i handelen nå.

– Vi har ikke angret en dag på alle de døgnene vi tilbrakte om bord i «Preciosa», sier de fire 60-åringene.

Les den fascinerende historien – som er et betydningsfullt kapittel om norske langturseilere.