Rapport fra Færdervinnern

Vi har snakket med storfornøyd Jørn-Erik Ruud som vant over-all med splitter ny First 30.

Publisert

Det gikk over all forventning. Færdern er første gang vi har seilt skikkelig regatta med båten. Båten fikk vi i midten av mai og har kun matchet lokale båter i Moss, forteller vinneren til Seilas. Tiden fra levering og frem til start har vi brukt flittig til trimming og trening med den nye båten. Mye fokus på seildesign har det vært siden båten seiles uten akterstag. Med særdeles god hjelp fra vår seilmaker Quantum er jeg sikker på at vi har kommet frem til et design som passer båten veldig godt.

Krevende båt

First 30 minner meg om å seile 470. Den krever full oppmerksomhet hele tiden. På kryss er den krevende med artig å seile, løygang og finhaling på storseilet står sjelden fast. Storseil må trimmes absolutt hele tiden, litt sløving her så faller farten med 1 knop. Storseils skjøtet må være super stramt for å holde forstaget så rett som mulig hele tiden.

Vi har bygget om skjøtesystemt, og setter aldri fast seilet. Båten krever også vekt på ripa, i unnavind var det bra å ha en røslig kar helt bak mot hekken, forteller Ruud.

Uten akterstag

First 30 har fathead-storseil, og mangler akterstag. Verftet anbefaler at man syr inn sagg i fokka, fordi man ikke får strammet forstaget slik man kan på båten med akterstag. Vi har sydd seilet til et stramt forstag, og bruker storseilskjøtet til å stramme forstaget. Vi bruker løygangen primært til å få kraften ut av det store seilet.

Stor fokk

Mens båter med liten fokk ble straffet av genuabåter på skarp slør, har First 30 et stort forseil, tross for at det kun er en 106 prosent. Dette fordi masten er plassert mye lengre bak enn vanlig.

Vanlig spinnaker

Vi starter ved lo bøye og kommer godt ut, ligger lengst vest i feltet på vei ut mot Gåsungene og runding på Slemmestad. Båten går veldig bra med spinnaker og vi er godt med i feltet. Ved runding på Slemmestad blir det heftig fokkeslør med tette fighter med båter på alle kanter.

Vinden rommer noe og vi setter spinnaker som første båt, våre konkurrenter venter uvanlig lenge med å sette spinnaker. Dette gjør at vi kan falle mot vest og seile forbi utallige båter i le. Ved inngangen til Drøbaksund ligger vi helt i steinene mot vest, helt klart mest vind på denne siden da vinden kommer fra NØ. Vi nærmer oss Oscarsborg og går på vestsiden, ut av sjeteen mot øst og en rask jibb midtskips på Color Fantasy.

Tok mange båter

Fra Drøbak ut til runding på Filtvet ligger vi ca midt i fjorden utover, mest vind og medstrøm er stikkordet på dette strekket. Ved runding jibber vi direkte og går mot øst, vi gjør dette fordi vinden er i ferd med å dreie mor NV. Jibber tilbake perfekt når vindskiftet kommer og går på høyde med Bilekrakk og har kurs rett vest for Gullholmen.

Utsiden av Bolærne

Vi lå likt som en del store båter før Bolærne, og møtte de same båtene ved runding. Vi ville aldri klart å holde farten med disse båtene om vi seilte i same spor, forteller Jørn-Erik Ruud til Seilas.

VINNERE: Stian W. Jensen, Bjørn-Olaf Andresen, Erik Holme og Jørn-Erik Ruud (Jan Olav Eskedal og Morten Knudsen var ikke tilstede da bildet ble tatt)