Raskt over Atlanterhavet

Det blir en frisk start på Route du Rhum. Det kan bli rekordraskt.

Publisert

I dag starter Route du Rhum fra Saint-Malo i Bretagne. Båtene får kryss/skarp slør på babord halser ut kanalen hvor vinden etter hvert vrir mot vest. Vindstyrken i dag vil ligge på rundt 10 m/s. Feltet vil da slå over på styrbord halser, og få et tøft strekk sydover over Biscaya. Vinden vil øke på mandag, og komme opp mot 20 m/s med grov sjø. Tirsdag vil vinden dreie mot nordvest, og gi en rommere kurs. Feltet vi sannsynligvis gå syd for høytrykket rundt Azorene, hvor vinden dreier mot nordøst, som vil gi videre rask seilas vestover mot Guadeloupe, en distanse på 3510 nautiske mil.

Nord, syd eller i midten

Den klassiske ruten er å gå syd for Azorene for å plukke opp passatvinden. Om den ikke er etablert, så er valgene å ta den tøffe ruta langt nord med lavtrykkene komme inn fra vest, eller å ta en mellomting. Seilerne får hjelp til ruteplanlegging før start, men etter start kan de ikke motta hjelp fra land.

Seiling er stort i Frankrike, og opp mot 2 millioner mennesker har besøkt byen Saint-Malo i uken før start. Les Byen på hodet.

Syv døgn

Rekorden for Route du Rhum ble satt alt i 2006 av Lionel Lemonchois i 60-fots trimaran. Den lyder på syv døgn, 17-timer og 19-minutter, og holdt en snittfart på 19,1 knop. I Ultima-klassen kom for fire år siden. KI 2010 var den 121-fots lange Groupama sraskest med 9 døgn xx. Båten seiler også denne gangen, men under navnet «Banque Populair» med Loick Peyron som skipper. I Ultime-klassen stiller åtte båter, hvor «Spindrift» på 131 fot er størst.

I Ultime-klasen blir det en kamp mellom gigantene om å sette ny rekord. Les mer om båtene her.

12 døgn

Rekorden i IMOCA60-klassen har også holdt seg fra 2006. Da seilte Rolland Jourdain distansen på 12 døgn 11 timer 58 minutter og 58 sekunder. Dissen båtene har også blitt mye raskere, så sjansene for Fracois Gabart og co for å sette ny rekord er stor.

17 døgn

Fartsrekorden i Class40 holder Thomas Ruyant. For fire år siden brukte han 17 dager 23 timer 10 minutter og 17 sekunder. Denne rekorden kan også falle. I Class40 stiller 43 båter, og klassen har blitt mer profesjonell.

Vi har vært om bord i «CDF Suez». Les saken her.

Starten går kl. 14.00. Følg racet her.

Les IMOCA, ces bolides de 18,28m by routedurhum 12 døgn